Helyi közélet

2014.08.28. 14:15

Új otthonukra lelhetnek

Szakoly, Balkány - Egy korábbi kormányrendelet értelmében indult a fogyatékkal élőket segítő program.

Szakoly, Balkány - Egy korábbi kormányrendelet értelmében indult a fogyatékkal élőket segítő program.

Három esztendeje a kormány úgy határozott, hogy a fogyatékossággal élő emberek számára egy önálló, egyenlő esélyeket és méltó életkörülményeket biztosító hosszú távú programot indít, amelyet 2013–2043 között valósít meg.

Most Szakolyban és Balkányban is elindult ez a harminc éves stratégiai kormányprogram, amely összesen 130 megyénkbelit érint.

Ennek köszönhetően a fogyatékossággal élő emberek szakmai segítséggel, a nagy létszámú és gyakran zsúfolt bentlakásos intézményekből kisebb, az önálló életre alkalmas lakóközösségekbe költözhetnek át – tudtuk meg szerdán Szakolyban a Petőfi Sándor Művelődési Házban tartott sajtótájékoztatón, ahol felszólalt dr. Seszták István pasztorális helynök is.

Különféle lehetőségek

– A programnak köszönhetően a fogyatékossággal élő emberek számára lehetőség nyílik a társadalomban való közvetlen részvételre, a közösség számára is láthatóvá válnak, környezetük megismeri őket, lényegében teljes értékű civilként élhetnek az új lakóházakban – fogalmazott köszöntő beszédében Nagyné Kirimi Annamária, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Ápoló-Gondozó Otthon megbízott intézményvezetője, majd hozzátette: a projekt tizennyolc éven felüli, kisebb-nagyobb testi fogyatékosságban szenvedő embereket lát el teljes körűen, és ezáltal szabadidejüket is tartalmasan töltik.

– A 130 érintett többféle támogatásra is talál a program esetében, hiszen rehabilitációs foglalkozásokon is kipróbálhatják tudásukat, melybe például a kertgondozás, a gyertyaöntés és a legkülönbözőbb kézműves mesterségek is beletartoznak.

– A program résztvevőinek aktív szerepet kell majd vállalniuk újdonsült lakásuk kialakításában. Ezáltal saját maguknak tervezhetik meg mikrokörnyezetüket, ennek pedig az a célja, hogy a lehető legnagyobb részben ők tervezhessék meg saját életüket, önállóan teljenek mindennapjaik – tudtuk meg Pataki Tamás projektmenedzsertől.

A szakolyi Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Ápoló-Gondozó Otthonának ellátottjai legkésőbb 2015. június 30-áig beköltözhetnek a részben új lakásokba, hiszen a projekt keretein belül négy ingatlant már megvásároltak, és az elképzelések szerint további tizenegy nő majd ki a földből a megadott határidőig.

KM-SA

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában