Helyi közélet

2014.11.25. 13:03

Lelket gyógyít a mese

Nyíregyháza - Mesék mindig is voltak, s remélhetőleg lesznek is örökre. Szívesen hallgatják a gyermekek a hétköznapi és a csodás történeteket, s bár nem tudnak róla, de alakul a személyiségük, fejlődik a fantáziájuk.

Nyíregyháza - Mesék mindig is voltak, s remélhetőleg lesznek is örökre. Szívesen hallgatják a gyermekek a hétköznapi és a csodás történeteket, s bár nem tudnak róla, de alakul a személyiségük, fejlődik a fantáziájuk.

Dr. Boldizsár Ildikó mesekutató, író, meseterapeuta, a Metamorphoses Meseterápiás Módszer megalkotója tart előadást a népmesékről Nyíregyházán november 27-én 18 órakor a Kodály Zoltán Általános Iskolában. Az előadásból kiderül, hogyan válhatnak útmutatóvá a népmesék a mindennapjainkban és gyermekeink életében.

A belépődíj az estet szervező Mosoly Alapítvány terápiás programjait támogatja. Amennyiben az előadás hallgatóinak lehetőségük nyílik, az ajánlottnál magasabb összeggel is hozzájárulhatnak az alapítvány munkájához.

A Mosoly Alapítvány tevékenységét jól ismerik a kórházak. Magyarországon ugyanis évente több száz gyermeket diagnosztizálnak olyan súlyos betegséggel, amely hosszú kórházi tartózkodással, testet-lelket megviselő kezelésekkel jár. Egy beteg gyermek testét szerencsés esetben meg lehet gyógyítani. A trauma viszont a legtöbb esetben olyan súlyos lelki sérüléseket is okoz, melyek kezelésére a magyar egészségügyben nincs elég kapacitás. A Mosoly Alapítvány ingyenes mese- és művészetterápiákkal gyógyítja a gyerekek testi betegségével járó pszichés problémáit. Hiánypótló szolgáltatásaival hatékonyan egészíti ki és teszi teljessé a kórházi gyógyítás folyamatát, az intézmény dolgozóival együttműködve, a szakmai és szervezési munkát, valamint az anyagi terhek előteremtését magára vállalva. Az alapítvány munkatársai igyekszenek megerősíteni a családtagokat is, hogy a lehető legjobban tudják támogatni beteg gyermeküket.

Dr. Boldizsár Ildikó

 1963-ban született Dunaújvárosban. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem esztétika–magyar–népművelés szakán végzett 1986-ban. 1987 és 1993 között a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Kutatóintézetében volt mesekutató ösztöndíjas, a Magyar Tudományos Akadémia Doktori Tanácsától 1999-ben kapta meg a néprajztudomány kandidátusa címet.

Hét évig szerkesztőként dolgozott az Országos Széchényi Könyvtár Új Könyvek Szerkesztőségében, majd 1993–2006 között különböző könyvkiadókban volt felelős szerkesztő és főszerkesztő (Pesti Szalon Könyvkiadó, Ferenczy Könyvkiadó, Nemzeti Tankönyvkiadó Társadalomtudományi Szerkesztősége, Magvető Kiadó). 2010-2014 között a paloznaki Meseterápia Központ szakmai vezetője volt. Jelenleg meseterapeutaként dolgozik, és az általa létrehozott Fabulárium háziasszonya. A Metamorphoses Meseterápiás Egyesület elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában