Helyi közélet

2014.12.04. 10:23

Hungarikum lett a tárogató

Budapest, Vaja - Hungarikummá nyilvánította a tárogatót a Hungarikum Bizottság keddi ülésén. A hangszert „egyedi hangzása, különleges hangszíne miatt a magyar lélek hangjaként is emlegetik” - olvasható a közleményben.

Budapest, Vaja - Hungarikummá nyilvánította a tárogatót a Hungarikum Bizottság keddi ülésén. A hangszert „egyedi hangzása, különleges hangszíne miatt a magyar lélek hangjaként is emlegetik” - olvasható a közleményben.

Nagy Csabát, a vajai székhellyel működő Rákóczi Tárogató Egyesület elnökét kérdeztük meg arról, mit jelent az egyesület és a zenészek számára a kedden bejelentett hír.

– Úgy gondolom, újfajta időszámítást jelent ez a tárogató történetében. Természetesen nagyon örülünk a bejelentésnek, de annyira váratlanul nem ért bennünket. Már tavasszal is felvetődött, hogy hungarikummá minősítik ezt a hangszert, de akkor „kiemelt magyar nemzeti érték” címet kapott – magyarázta Nagy Csaba. – Az egyesület sikerének is érezzük ezt az elismerést, ugyanis a kérvényt mi adtuk be. Büszkék vagyunk erre a címre, hiszen a tárogató méltó módon viszi hazánk jó hírét szerte a nagyvilágba, mindenhol nagy becsben tartják. Magyar hangszerként tartják nyilván, nem fordítják le a nevét, mindenhol ugyanígy nevezik, s külföldön is a magyar helyesírás szerint, ékezetekkel írják.

– Sokat teszünk azért is, hogy a tárogató megkapja a neki kijáró rangot, ezért 2015 nyarán immár ötödik alkalommal rendezzük majd meg a tárogatós világtalálkozót Vaján. A korábbi négy fesztiválhoz hasonlóan most is várunk majd tárogatón játszó zenészeket a nagyvilág minden részéből. Az európai országokon kívül jönnek majd muzsikusok az Egyesült Államokból és Kanadából is. Egyébként a hungarikumi kérvényünkhöz az egyik ajánlást az oregoni egyetem oboaprofesszora, dr. J. Robert Moore írta, aki szintén jól játszik a tárogatón. A nyári világtalálkozó programját szakmai előadások, koncertek, hangszerbemutatók színesítik majd.

A további részletek a Kelet-Magyarország 2014. december 4-i számában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában