Helyi közélet

2015.01.07. 17:11

A „csokisuliból” a Harvardra

Nyíregyháza, Boston - A Harvard Egyetemet 1636-ban alapították, így a legrégebbi egyetem az Egyesült Államokban. A világ összesített egyetemi rangsorában folyamatosan az első öt között szerepel. Ezért is számít óriási tettnek, hogy a nyíregyházi illetőségű Bartos Ádám a Harvardhoz kötődik.

Nyíregyháza, Boston - A Harvard Egyetemet 1636-ban alapították, így a legrégebbi egyetem az Egyesült Államokban. A világ összesített egyetemi rangsorában folyamatosan az első öt között szerepel. Ezért is számít óriási tettnek, hogy a nyíregyházi illetőségű Bartos Ádám a Harvardhoz kötődik.

– Kinevezett kutatóként szakmailag az egyik legmegfelelőbb hely a Harvard, ahol olyan tanulmányokat, kísérleteket végezhetek, amelyek nagyban elősegítik munkámat és rengeteg tapasztalatot szerezhetek – fejtegette Ádám, aki nemrégiben meghívtak egykori iskolájába a nyíregyházi Eötvösbe, hogy munkájáról tartson előadást.

– Nagyon örültem a megkeresésnek, bár amikor beléptem kicsit meglepődtem, mert úgy éreztem, hogy 1985, azaz első osztályos korom óta összementek a „Csokisuli” falai, pedig valójában csak én nőttem meg. Mindenesetre öröm volt a folyosóin sétálni és újra átélni az emlékeket. Nagyon kedvesek voltak a szervezők, és külön boldogság volt látni, hogy mennyi fiatal tanulót érdekel a tudomány. Ezúton is köszönetet szeretnék mondani Spákné Paráda Andrea tanárnőnek, aki fantasztikusan megszervezte és lebonyolította az előadást. Igyekeztem egy átfogó, de könnyen érthető összegzést tartani az autoimmun betegségek kutatásáról, azon belül is a szklerózis multiplex hátteréről és a jelenlegi kutatási eredményekről, bemutatva az egereken modellezett kísérleteket.

Bartos Ádám kémia és biológia iránti érdeklődése az általános iskola kémia laborjából indult, attól kezdve érdeklődve fordult a természettudományok felé. A Kölcsey Ferenc Gimnáziumban folytatta tanulmányait, ahol az angol és latin nyelv ismeretével lett gazdagabb. A gyógyszerkutató vegyészdiploma megszerzése után az ELTE-n maradt az MTA-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoportban ahol doktori fokozatot szerzett. A vegyészet mellett egyre inkább a biológia, azon belül pedig az immunológia kezdte foglalkoztatni. Ekkor ismerkedett meg azokkal a technikai alkalmazásokkal – főleg áramlási citometriával és egyéb sejtlaboratóriumi technikákkal – amelyekkel a mai napig aktívan foglalkozik.

– A doktori védésem után egy héttel a State University of New York Orvostudományi Osztályára invitáltak, ahol 2009-ben posztdoktor kutatóként kezdtem el dolgozni. Egy éve, 2014 januárjában kaptam felkérést a Harvard Egyetem School of Public Health karára, ahol azóta is folytatom kutatásaimat. Korunk legnagyobb ütemben növő betegségei autoimmun zavarokkal kapcsolatosak. Főként a modern civilizációs hatások következtében kialakuló betegségek együttese azt jelenti, hogy a szervezet védekező rendszere – az immunrendszer – hibásan ismeri fel a testi sejteket, és megtámadja azokat. Különösen a szklerózis multiplex betegek száma kiemelkedően magas az Egyesült Államokban, ezer emberből egynél biztosan kialakul a betegség.

Ádám nem tagadja, hogy néha rátör a honvágy, ezért aztán minden lehetséges alkalmat megragad arra, hogy hazajöjjön, meglátogassa szüleit, rokonait, barátait. Igyekszik ezt évente megtenni.

– A nagyszüleim a mai napig Nyíregyházán élnek, őket minden alkalommal felkeresem. A gyerekkori barátaimmal is tartom a kapcsolatot, akikkel ilyenkor újra elővesszük a hangszereinket és a húrok közé csapunk.

Nyíregyháza nekem mindig is egy kis ékszerdoboz marad. Látom, ahogy fejlődik, épül és szépül a város. Külön örülök, hogy az állatpark, amely gyerekkorom egyik kedvenc helye volt (akkoriban vadaspark), mára már az ország legdinamikusabban fejlődő állatkertjévé vált.

A Harvard Egyetem kinevezett kutatójának a feszített munkatempó mellett túrázással és motorozással telnek a napjai.

– Csatlakoztam az amerikai ABATE motoros klub Onondaga Chapter-éhez, ahol jelenleg is tiszti pozíciót (Sergeant-at-Arms) töltök be. Boston és környéke rengeteg látnivalót és programot tartogat, például örülök, hogy nemrég sikerült eljutnom egy Boston Bruins jégkorongmeccsre a TD Garden stadionba, ami maradandó élmény volt.

- Ladányi Tóth Lajos -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában