Helyi közélet

2015.01.28. 09:32

Egy telepen: múlt, jelen, jövő

Kemecse - Ha az orra alapján szeretné valaki megtalálni Kemecse új szennyvíztisztító-telepét, akkor bizony csalódni fog.

Kemecse - Ha az orra alapján szeretné valaki megtalálni Kemecse új szennyvíztisztító-telepét, akkor bizony csalódni fog. E sorok írója is elbizonytalankodott kedd délelőtt oda igyekezvén egy útelágazásánál, csakhogy a kihalt faluszélen nem volt kitől segítséget kérni, s a levegőben sem lehetett érezni árulkodó jeleket. Szerencsére aztán egy elsuhanó autó már megmutatta a helyes irányt.

A szennyvíztisztító-telepet a következő szavakkal lehetne jellemezni: együtt van a múlt, a jelen és a jövő. Megtalálható még ugyanis az a műszaki egység, amit 1997-ben adtak át napi 170 köbméter kapacitással, csakhogy már a felavatása után tudni lehetett, hogy kicsi a település számára. Közvetlenül aztán mellette látható a napjaink valóságát jelentő új épület a modern tisztítóberendezésekkel, amelyekkel akár napi 500 köbméter szennyvizet is meg lehet tisztítani. Mivel a város lakossága napjainkban 300 köbméter vizet használ el, így remélhetőleg még sokáig, vagyis a jövőben is szolgálhatja a Kemecse lakosságát az új létesítmény, amit kedden avatott fel az önkormányzat. Igaz, jó sok évet kellett arra várni, mire a bővítési tervekből valóság lett.

- A terület közös osztatlan tulajdonban volt, nehezen tudta megszerezni az önkormányzat. Sok-sok évnek, egy évtizednek el kellett telnie, mire sikerült, hiszen közel száz tulajdonos osztozott a területen. S amíg nem volt a városé 1/1-es tulajdonban, addig a tervezett beruházásra nem lehetett támogatást kérni – elevenítette fel a múltat Lipők Sándor polgármester. – Végül 2011-ben lett teljesen a városé, s akkor pályázhattunk a tisztítótelep kapacitásbővítéséhez uniós forrásra, amihez 5 százalék saját erő is kellett. A korábban tervezett költségek azonban már nem fedezték a kivitelezést, ezért a kormány 30 millió forinttal segítette a beruházást. Remélem, ez az összesen 285 millió forint értékű beruházás nem csak a környezetet és a természetet védi, de jobban csábítja majd a munkahelyteremtő befektetőket is – tette hozzá a város vezetője.

A további részletek a Kelet-Magyarország 2015. január 28-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában