Helyi közélet

2015.01.07. 19:10

Máriapócsi zarándokgyertyák a Don kanyarból Erdélybe

Máriapócs - Közel egy éve  olvashattunk Gyulai Miklósról, aki addig 40 alkalommal járt a Don-kanyarban, tisztelegve a 3 hónapos korában eltűnt édesapja, rokonai, valamint a többi, jeltelen sírokba temetett áldozatok előtt.

Máriapócs - Közel egy éve  olvashattunk Gyulai Miklósról, aki addig 40 alkalommal járt a Don-kanyarban, tisztelegve a 3 hónapos korában eltűnt édesapja, rokonai, valamint a többi, jeltelen sírokba temetett áldozatok előtt. E nemes küldetését Mártha Tibor, a fényeslitkei „Don menti magyar honvédsírok gondozása” Alapítvány elnökének irányításával sikerült végeznie, valamint segítségére volt Darnó község egy képviselője is.

Az idén Gyulai Miklós arra vállalkozik, hogy a Kapin István máriapócsi kegyhelyigazgató által korábban megáldott és megszentelt, a Don-kanyar településeit (Voronyezs, Kamenka, Marki, Boldirevka, Rudkinó) megjárt 2 zarándokgyertyát viszi el Gyergyótölgyesre, és Gyergyóremetére – a II. világháborúban elesett székely katonák emlékére – újságolta dr. Kádár Brigitta. – A zarándokgyertyákat január 1-jén, ünnepélyes szentmise keretében, a jánkmajtisi római katolikus templomban áldotta és szentelte meg Eiben Tamás jánkmajtisi születésű káplán. A szentmisén koncelebrált Nagy Krisztián, egri egyházmegyés pap is. Ősz óta mindketten Rómában folytatják tanulmányaikat a Pápai Magyar Intézetben. Eiben Tamást 2012 nyarán szentelte pappá Bosák Nándor, debrecen-nyíregyházi megyéspüspök. Római tanulmányának kezdetéig a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyház káplánja volt. Nagy Krisztiánt 2002-ben szentelték pappá, 2010-2012 között Budapesten a Központi Papnevelő Intézet prefektusa, 2012-2014 között az Egri Egyházmegye érseki biztosa.

Mielőtt azonban a zarándokgyertyák eljutnának Székelyföldre, a vásárosnaményi orosz katonai temetőben is meggyújtják azokat. Elfeledni a háború borzalmait senkinek nem lehet: sem a háborút megjárt hazafiaknak, akik éhezve-fázva, nyomorúságos körülmények között harcoltak a kemény orosz télben, se az itthon maradt családtagoknak, akik nap mint nap várva-várták hozzátartozójuk hazatértét, vagy csak, hogy hírt halljanak róla.

Elfeledni nem lehet, de tanulni a múltból igen. Bujdosó Ágnes A Don kanyar c. versében írja: „Hajnalodik. Reményem ég/ s hitem bíztat: tanulni még/ nem késő. Ezt a nemzetet/ múltra építve menti meg/ a nép, mely él s jövőt akar!/ Mementó maradsz, D o n - k a n y a r.”

- Dr. Kádár Brigitta

Római katolikus egyházközség - Fehérgyarmat,

Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában