Helyi közélet

2015.01.21. 11:49

Tengeren szolgálták a hazát

Kemecse - Az idén is rendeznek helytörténeti konferenciát Kemecsén.

Kemecse - Az idén is rendeznek helytörténeti konferenciát Kemecsén.

Bár furcsának tűnhet a megállapítás, hiszen megyénk nagyon messze fekszik a tengerektől, ennek ellenére tény: a keleti országrész is adott haditengerészeket a hazának az első világháborúban.

Többek között erről is szó lesz azon a helytörténeti konferencián, amelyet immár tizenegyedik alkalommal rendeznek meg a kemecsei általános iskolában március 7-én 10 órától – tájékoztatta lapunkat Lucza János helytörténész. A részletes program már olvasható a Kemecsei Helytörténeti Krónika idei első számában.

Dr. Szabó Géza történész, a megyei honismereti egyesület elnöke az Osztrák-Magyar Monarchia válságtüneteiről tart előadást, dr. Bene János, a Jósa András Múzeum igazgatója Polát, a nagy hadikikötőt mutatja be. A monarchia haditengerészetének csatáit dr. Reszler Gábor történész eleveníti fel, Lucza János helytörténész, a konferencia főszervezője pedig a szabolcsi haditengerészekről szól.

A helytörténeti krónika a konferencia programja mellett megemlékezik ebben a számában a száz éve született Harsányi Juhász Ferencről, akinek néhány versét el is olvashatják az érdeklődők.

Régi képeslapok idézik fel továbbá az 1900-as évek Kemecséjét, majd egy írás pár fotóval annak állít emléket, hogy 45 évvel ezelőtt épült meg a település új általános iskolája.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában