Helyi közélet

2015.04.14. 12:34

Dombrád lett a fekete bárány?

Dombrád - A dombrádi önkormányzat négy dolgozóját közokirat-hamisítással gyanúsítják. Máshol is nyomoznak.

Dombrád - A dombrádi önkormányzat négy dolgozóját közokirat-hamisítással gyanúsítják. Máshol is nyomoznak.

Büntetőeljárás indult Dombrádon az egyszerűsített honosítási eljárással összefüggő visszaélések miatt, jelent meg egy országos napilap szombati számában. A hírt több média is átvette, s az információt lapunknak a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Fedor Rita is megerősítette. Többrendbeli közokirat-hamisítás gyanúja miatt folyik a nyomozás – olvashattuk a megyei főügyészség hivatalos állásfoglalásban. A helyszínen megpróbáltunk személyesen is utána járni a történteknek.

Csaknem egy éve húzódó ügy

– Mi is médiából értesültünk a hírekről, s reggel egyeztettünk a város vezetőjével, aki mindezek után úgy döntött, hogy nyilvános testületi ülésen ad tájékoztatást az üggyel kapcsolatban – nyilatkozott elsőként lapunknak Nagy János jegyző, aki 2011 őszétől látja el a feladatát a településen.

– Korábban kiszivárgott, hogy az országban többfelé felmerültek állampolgársági ügyekkel kapcsolatos visszaélések. Hajnal Imre településképviselő a februári képviselő-testületi ülésen rá is kérdezett, hogy Dombrádon vajon indult-e ezekhez hasonló vizsgálat.

Feltehetően a válasz nem elégítette ki, s ezért fordult dr. Legény Zsolt, szocialista országgyűlési képviselővel Polt Péter legfőbb ügyészhez.

– Négy hivatali munkatársunk valóban gyanúba keveredett néhány korábbi állampolgársági eljárással kapcsolatban, de az ügy lassan már egy éve húzódik, s még most is nyomozati szakaszban tart – említette a jegyző. – Az érintett időszakban, tehát 2012-ben és 2013-ban 72, illetve 80 ilyen ügyet bonyolított a hivatal. Az anyakönyvvezető hatáskörébe tartozó feladatokat mindig a jogszabályban előírtaknak megfelelően láttuk el, ami persze nem zárja ki, hogy hibák is becsúszhattak.

Nem igényel szaktudást

– Az önkormányzatoknak sajnos olyan adatbázisuk nincs, ami alapján eldönthetnék, hogy a benyújtott okmányok valódiak vagy sem. Megváltozott a hatáskör 2013. március 1-jétől, a honosítási kérelmek előkészítése és átvétele a területileg illetékes járási hivatalokhoz kerültek, a mi esetünkben a kisvárdaihoz. Persze az ünnepélyes eskütétel lebonyolítása a polgármester feladata maradt, vagyis az ügyintézés gyakorlatilag továbbítási kötelezettséget jelentett a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal felé, különösebb szaktudást ez a munka nem is igazán igényelt. Az idén januártól szintén történt egy hatáskör-átruházás, a honosítás a kormányhivatalokhoz került, s ennek következtében végképp lecsökkentek az ilyen feladataink – mondta el Nagy János.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország április 14-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában