Helyi közélet

2015.05.06. 14:16

„El nem adjuk a malackát!”

Székely - Székelyben 78 hátrányos helyzetű család kapott egy-egy malacot, és egy-egy zsák takarmányt.

Székely - Székelyben 78 hátrányos helyzetű család kapott egy-egy malacot, és egy-egy zsák takarmányt.

- Melyiket visszük haza, melyik a miénk? – kérdezte a négyéves forma kisfiú az édesapját és már mutatta is, hogy ő azt a tarka állatot szeretné. Az apa szája mosolyra húzódott és bólintott.

Székely központjában két kisteherautóban 78 szőrös malacka várta, hogy új otthonra találjon. A 8-9 hetes jószágok némán nézelődtek, őket pedig rászoruló családok kisebb és nagyobb tagjai mustrálták.

– Nagyon örülök a malacnak, jó, hogy ezt biztosítják nekünk – mondta Jóni Ferenc. Ez egy új kezdet alapja véli a három gyermeket nevelő apa és büszkén teszi hozzá: tudja, hogyan kell a malacot nevelni, már az ólat is megépítették. Úgy tervezi, hogy ha futja rá, akkor vesz még legalább egy állatot a kedden kapotthoz. – Isten ments, mi biztos, hogy el nem adjuk a malackát – a férfi mondata határozott. – Felbúgattatom, akkor van értelme – magyarázta, de azért abban már nem biztos, hogy mindenki hozzá hasonlóan gondolkodik.

A segítség duplán számít

– Itt nincs munkalehetőség, aki tud, az közmunkából él meg alkalmi munkából – ecseteli a megélhetési nehézségeket. Míg beszélgetünk a malaccal járó 40 kilogramm takarmányra téved a szeme, úgy saccolta, ez két hónapra elég, utána majd lesz moslék, meg ami kikerül. – Olyan is lesz, aki szójázza majd a malacot, mert attól jól felpuffad és két hónap alatt eléri az egy mázsát. Ez nem jó szerintem, én gondosan akarom nevelni az állatot.

– Uborka, retek, paprika, saláta, újhagymának való és borsó – sorolja a kedvünkért Farkas Gyula. – Ezeket a vetőmagokat már megkaptuk és az asszonyok el is ültették azokat gondosan, a malacokat meg majd mi neveljük – válaszolta arra a kérdésünkre, mi lesz az állatok sorsa. Ő is azt mondta, nem szabad elkótyavetyélni az adományt.

Mire déli 12 órát ütött az óra, minden család tagjai furikot tolva, kiskocsit húzva megérkeztek a központba. Kis csoportokban beszélgettek, érdeklődve nézték a sok idegent. A Minden Gyermek Lakjon Jól Alapítvány az idén Székelyben indította a kisállatok kiosztását.

– Nem kellett pályázni, csak jelentkezni – avatott a részletekbe Juhászné Oroszi Enikő, Székely polgármestere, s megtudtuk: a 1109 lelkes település most vesz először részt az alapítvány jótékonysági programjában. Az áprilisi besorolás szerint Székely az ország leghátrányosabb helyzetű települései közé tartozik, ahol minden segítség duplán számít. – Nagyon örültünk, amikor kiderült, hogy az a 78 családunk, ahol gyermekvédelmi támogatást kapnak, átvehetik a vetőmagcsomagot – folytatja a településvezető, majd jött az igazi meglepetés, néhány napja értesítették őket: malacot is hoznak a rászorulóknak.

A jövőre is gondoltak

– Az önkormányzat a maga eszközeivel minden megtesz, hogy segítsük a családokat, ezért is nagyon fontos itt a közmunkaprogram – beszélt a lehetőségekről Juhászné Oroszi Enikő. Mind az öt közmunkaprogramjuk nyert, így egész évben folyamatosan tudnak munkát adni az embereknek. A mezőgazdasági feladatoktól a belvízelvezető-rendszer tisztításán át a betonelemek gyártásáig terjed az elvégzendő munkák sora. Most is 90 tartós álláskeresőből 65-en közmunkásként keresik a kenyerüket Székelyben.

Persze ide is elért a híre annak, hogy sok esetben azonnal eladták, megették a családok az adományt. Ezért gondoltak a jövőre is, és a roma kisebbségi önkormányzattal megegyeztek, ez utóbbi tagjai ellenőrzik majd, hogy az adományból valóban termés, ennivaló legyen, s a malac is szép súly érjen el, adja alapját, ott ahol lehet, a sertéstenyésztésnek.

– Mi is egyet értettünk abban, hogy nyomon kell követni a malacok sorsát – erősítette meg Lakatos Sándor. A kisebbség önkormányzat tagja azt mondta, már ellenőrizték, hogy a vetőmagok a földbe került-e, de rendszeresen megnézzük azt is, rendesen gondozzák-e az állatokat.

A malackák átvétele rendben lezajlott, csak a sivításuk verte fel a község csendjét. Ölbe fogták, zsákba pakolták, kis- és nagykocsival hazatolták, vitték a sertéseket, a talicskába pedig gurult a takarmány is. Vékony dongájú fiatalember komoly küzdelmet folytatott a negyven kilós zsákkal, de volt, aki segített neki, minden malac hazaért.

Hittel osztott adomány

Az alapítvány a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatot kérte fel, hogy az egész országban segítsenek az adományok szállításában, kiosztásában.

– A vetőmagokat már átadtuk mindenhol, a megyében többek között Ibrányba, Beszterecen és Pátrohán is – említett néhány településnevet Mák János. A szeretetszolgálat önkéntese gyors számolást végez, a malac a takarmánnyal mindegy húszezer forintnyi segítség a hátrányos helyzetű családoknak.

– Ez egy ilyen kisközségben óriási dolog, jó érzés látni a mosolyt az arcokon – summázta az önkéntes segítő.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában