Helyi közélet

2015.05.24. 11:12

Fáj az ízület, kopik a porc…

Nyíregyháza - Ha kihagyjuk a bemelegítést vagy túlzásba visszük a testmozgást, megnő az esélyünk a sérülésre.

Nyíregyháza - Ha kihagyjuk a bemelegítést vagy túlzásba visszük a testmozgást, megnő az esélyünk a sérülésre.

Itt a tavasz, sokan ilyenkor kezdünk újra sportolni. Ha hosszú kihagyás után hirtelen vágunk bele egy újfajta edzésbe, az ízületeink megsérülhetnek. Az Ízületőr szakértői csokorba szedték a legfontosabb tudnivalókat.

Futás, tenisz, fallabda, foci, síelés, aerobik? Két karlendítés, két törzshajlítás, egy guggolás és már kergetjük is a labdát? Amennyiben kihagyjuk az alapos bemelegítést, akkor jelentősen megnő a sérülések esélye, ami hosszú távon porckopáshoz, ízületi gyulladáshoz vezethet.

Edzés elején vagy a végén?

A tavaly megkérdezett 35–65 éves magyarok felének volt már ízületi sérülése: boka- és térdproblémákról számoltak be a legtöbben. Egynegyedük (26%) sérülését sportolás közben szerezte – derült ki a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának 2014-es felméréséből.

Ha kihagyjuk a bemelegítést vagy túlzásba visszük a testmozgást, megnő az esély a sérülésre. Nem véletlen, hogy a baj általában az edzés első perceiben, vagy a végén történik. Ha hosszú kihagyás után hirtelen vágunk bele egy újfajta edzésformába, akkor jelentősen növeljük a sérülések rizikóját, és így hosszú távon porcszövetünk károsodását okozhatjuk. Sport közben a porcszövet különleges felépítése teszi alkalmassá a csontos felszínek között fellépő nyomóerők elnyelését és a súrlódás csökkentését.

Vegyük komolyan

Ahhoz, hogy térdünk vagy bokánk visszanyerje rugalmasságát, teherbírását, megszűnjön a fájdalom, a duzzanat, szakértői, orvosi vizsgálatra van szükség, ahol megállapítják, hogy elegendő-e a pihentetés, jegelés és a gyógytorna, vagy nagyobb a baj, és műtét szükséges.

Már egy-egy mikrosérülésre sem szabad legyinteni. Ilyenkor is érdemes gyógytornászt keresni, aki segít az ízület stabilitásának és mozgékonyságának visszaállításában. A kezelés alappillére az aktív mozgásterápia, azaz speciális gyakorlatokkal tornáztatni kell a sérült ízületet, szalagokat. Ennek hiányában gyakori az újrasérülés már az első edzéseken. A túl korai visszatérés a sporthoz szintén a sérülés kiújulását, más testrész sérülését és a teljesítmény csökkenését eredményezheti.

Sérülés után porckopás

A porcsejtek egészséges anyagcseréjéhez az ízületek rendszeres terhelésére és mozgatására van szükség. A túlzott, vagy nem megfelelő terhelés megváltoztathatja a porc szerkezetét, és kiindulópontja lehet a porcszövet anyagcserezavarának. Az alapos bemelegítés elhagyása, illetve a túlerőltetés miatt már fiatalabb korban is gyakran alakulhat ki porckopás. A térdszalag károsodása 5–10-szeresére emeli a térdízületi kopás előfordulását. A kopás nemcsak a porc elöregedésének következménye, hanem az ízületi porc mennyiségének és minőségének károsodása is.

A porckopás az egyik leg­gyakoribb ízületi betegség, és viszonylag fiatal korban elkezdődik. Oka az ízületeket párnázó kemény, de rugalmas szövet, a porc kopása. Ilyenkor a sérült porcfelület dörzsölődik, gyulladás jöhet létre, ami fájdalmat, merevséget és mozgási nehézségeket okoz. A porckopás egy idő után vissza ugyan nem fordítható, de lassítható, késleltethető folyamat.

Mit sportoljunk, ha állandóan fáj?

Térdfájdalom esetén nagyon jó minőségű sportcipőre és térdvédőre van szükség. Kerüljük a műfüves pályákat, a csúszós padlót, az ugrálással járó sportokat (aerobik, kézilabda, kosárlabda). A rendszeres futás sem ideális a térdnek.

Fájós térdűeknek az úszás ajánlott, lehetőleg a hát és a gyors. A mellúszás lábtempója megterhelheti a térdet. Jótékony lehet sík terepen kerékpározni, szobabiciklizni, ajánlott a jóga és a pilates is.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában