Helyi közélet

2015.05.24. 13:39

„Mavagyonozás” a múzeumfaluban

Nyíregyháza, Sóstó - A vidékre jellemző népi hagyományokat elevenítik fel a skanzenben.

Nyíregyháza, Sóstó - A vidékre jellemző népi hagyományokat elevenítik fel a skanzenben.

A paraszti világban a Szentlélek eljövetelét liturgikus keretek között ünnepelték, azonban a pünkösd mozgóünnepként alkalmat teremtett az ősi európai hagyományokkal bíró tavaszi és nyári napforduló szokásainak, hiedelmeinek a megőrzésére és továbbadására is. A Sóstói Múzeumfaluban május 25-én, pünkösdhétfőn a látogatókkal közösen elevenítik fel a vidékünkre jellemző szokásokat.

A magyar népszokásokból ismeretes a kislányok agrármágiával egybekötött köszöntése, a pünkösdi királynéjárás, illetve a legények ügyességpróbával színesített pünkösdi királyválasztása is.

Hortobágyi okostelefon

Az „Ekkora legyen a kendtek kendere!” – felkiáltással kísért királynőemelés hajdan minden portán elősegítette a bőséges termést. A „Ma vagyon, ma vagyon piros pünkösd napja…” kezdetű ének után „pünkösdi mavagyonolás” nevű szokást 11 órától a Lókötők Néptáncegyüttes leányainak előadásában láthatják a vendégek. A bemutatót a „lókötős legények” viaskodása követi. A pünkösdi királyi cím előjogaiért számos ifjú küzdelmét kísérhetik majd figyelemmel.

Délben énekszóval, az Lókötők Néptáncegyüttes csikós és betyárdalaival kívánnak jó étvágyat a skanzen szervezői, majd 13 órától Petrilla Attila a „Hortobágyi okostelefon” fantáziacímű előadásában a gémeskutak és csikósok, betyárok kapcsolatáról okítja az érdeklődőket, majd 14 órától a Burattinó Bábszínház Vitéz László kalandjával zárja a programok fő sodrát, kísérőprogramokat azonban késő délutánig kínálnak: lesznek műhelybemutatók, szekerezés és lovaglás, körmölés és lópatkolás, kézműves foglalkozások, játszóudvar, az Árpád-kori falut pedig a múzeumfalu munkatársai töltik meg élettel.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában