Helyi közélet

2015.05.20. 09:23

Szennyvízberuházás: kiborult a bili

Nyíregyháza - A városvezetés Mikó Dánielen keresi a 300 milliót, ő pedig a pénzintézetek vezetőitől kérdezi: hol a pénz?

Nyíregyháza - A városvezetés Mikó Dánielen keresi a 300 milliót, ő pedig a pénzintézetek vezetőitől kérdezi: hol a pénz?

Rendes Sándor sajtószóvivő közleményében azt írta: az ügyre akkor derült fény, amikor az önkormányzat kezdeményezte a tagok befizetéseinek soron következő lehívását, de ezt a társulat nem teljesítette.

Mint ismert: a fent említett pénzügyi társaságok engedélyét a jegybank visszavonta, a kötvényeiket zárolták, így a társulat likviditási gondjai miatt nem tudja, illetve csak kis részben képes teljesíteni kötelezettségeit a nyíregyházi szennyvízprogram megvalósítása kapcsán.

Részletes jelentés

A bizottság – a tagok nevét azért nem közlik, hogy a munkájukat zavartalanul végezhessék, a szerk. – részletes jelentést készít a polgármesternek. Az összegzést, valamint az arra épülő intézkedési tervet a május 28-ai közgyűlésen ismertetik a képviselő-testülettel és a közvéleménnyel. – A bizottság feladata az is, hogy a további jogi következményeket felmérje, és megvizsgálja egy, a felelősség megállapítására irányuló büntetőeljárás megindításának lehetőségét – tette hozzá Rendes Sándor.

– Ma sem világos számomra, hogy a város vezetése bűnbakot keres, vagy megoldást – mondta lapunknak Mikó Dániel, és hozzátette: mélyen hallgatnak arról, hogy a projektet irányító, felügyelő és koordináló PIU ülésein jelen volt az önkormányzat egyik osztályvezetője és a szennyvízberuházás projektmenedzsment-vezetője is. Az üléseken készült jegyzőkönyvekben pontosan szerepelt, hogy a társulat számláin milyen összeg található, hol és mennyi pénzt kötött le a társulat, és annak mikor van a lejárata.

– Nem egy személyben, hanem a társulat pénzügyi vezetőjével közösen – erre az alapszabály adott lehetőséget –, a jó gazda gondosságával döntöttünk a nagyobb kamatokat fizető Quaestor- és Hungária-­értékpapírok vásárlásáról – érvelt Mikó Dániel –, hiszen más banknál alig valamivel több mint egy százalékot kaptunk volna. Hozzáfűzte, hogy a két pénzintézet korábban rendben teljesítette a szerződésben vállalt kamatkifizetéseket.

– Nem engem kell megkérdezni, hogy hol a 300 millió forint, hanem a Magyar Nemzeti Bank engedélyével működő, a pénzügyi felügyelet által ellenőrzött pénzintézetek egykori vezetőit, hogy hová tették a pénzünket.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország május 20-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában