Helyi közélet

2015.05.26. 12:01

Úsznak a boldogságban

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Megyénk négy városában épül tanuszoda a következő években.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Megyénk négy városában épül tanuszoda a következő években.Még 2013 végén döntött úgy a kormány: a 2014-es évi költségvetés tervezetében jelentős összeget különít el tanuszoda építésekre, hogy a közoktatásban a mindennapos testnevelés feltételei meglegyenek. A kormányzati döntés alapján megyénkben Csengerben, Kemecsén,  és Fehérgyarmaton épül tanuszoda. Összeállításunkban annak jártunk utána, hol tart ezeknek a létesítményeknek a kivitelezése.

- Az eredetileg tervezett helyszínen, a strand területén, de megújult külsővel, egy modern létesítményben kap helyet a fehérgyarmati tanuszoda. A Makovecz-csoport magas tetős épületet tervezett, amely a korábbi elképzelésekkel szemben nem könnyűszerkezetes lesz – tudtuk meg dr. Péter Csaba polgármestertől.

– Ha minden jól megy, szeptemberben elkezdődnek a kivitelezési munkák, és 2016 tavaszára elkészülhet a több mint 1000 négyzetméteres létesítmény. A uszodában lesz egy 25x15 méteres úszómedence, valamint egy 6x10 méteres tanmedence, 2-2 öltöző, szauna és büfé is – ismertette a „tan-terveket” dr. Péter Csaba, Fehérgyarmat polgármestere. A fehérgyarmati járáshoz félszáz megyei település tartozik, így itt valóban szükség van egy olyan ­tanuszodára, ahol az általános és középiskolás diákok, több ezer gyerek megtanulhat úszni. Az önkormányzat ingyen adta a közművesített területet az állami beruházáshoz, önkormányzati önerőre pedig a jelek szerint nem lesz szükség az építkezésnél.

Uszoda a kastélykertben

A baktalórántházi önkormányzat a napokban egyeztetett a sportközpont illetékeseivel a járási tanuszoda megépítéséről, ami jövő szeptemberben tárná ki kapuit. – Egy 25 méteres, 1,9 méter mély, feszített víztükrű úszómedencével és egy kisebb oktatómedencével épülne meg az uszoda, melynek építési és üzemeltetési költségeit is az állam, pontosabban a Nemzeti Sportközpont finanszírozná. A látványtervek magukért beszélnek, az uszoda egy impozáns közegben, a Degenfeld-kastély kertjében állna – tájékoztatta lapunkat dr. Tóth Árpád baktalórántházi jegyző, majd hozzátette: az uszoda nyáriasítható lesz, s a későbbiekben egy wellnessrészleggel is bővíthető.

Nagyszabású beruházások

Nemcsak a boldogságban úszhatnak a csengeriek, ténylegesen lubickolhatnak a habokban, lényegében ugyanis két uszodával is gazdagodik a határ közeli város! Hogy sikerült mindezt elérni? Elbírja-e az üzemeltetést a település pénztárcája? Milyen lehetőségek rejlenek a komplexumban? – sorakoztattuk kérdéseinket Forján Zsolt polgármesternek, aki szerint komoly távlatokat nyitnak a nagy beruházások.

– Az önkormányzat több mint 298 millió forint támogatást nyert Csenger városközpontjának funkcióbővítésére, ennek egyik legfontosabb eleme a szabványos méretű, feszített víztükrű medence. A napokban adjuk át az új létesítményt egészségnappal és versenyekkel egybekötve, nyáron már a lakosság is élvezheti az új uszoda szolgáltatásait. Idővel szeretnénk gyermek- és gyógymedencével is bővíteni a strandot – említette a városvezető. A majdan mellette építendő fedett medencében a fiatalok és a felnőttek úszásoktatása folyik majd.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország 2015. május 26-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában