Helyi közélet

2015.06.17. 13:13

18 év után fogták el a gyilkost

Nyíregyháza - A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság őrizetébe került az a román férfi, aki a gyanú szerint még 1997-ben két társával megölt egy kántorjánosi férfit.

Nyíregyháza - A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság őrizetébe került az a román férfi, aki a gyanú szerint még 1997-ben két társával megölt egy kántorjánosi férfit.

Egy kántorjánosi férfi 1997. szeptember 13-án reggel tárcsázta a zsarukat: ismerősét, akinek kölcsönadta a faházát, megölték.

– A helyszíni szemle és a szakértői vizsgálatok eredményeként kiderült: a 49 éves helybeli férfit előző este ismeretlenek olyan súlyosan bántalmazták a faházban, hogy belehalt sérüléseibe – tájékoztatott Kánya Zoltán alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályának vezetője.

– Erőszakos behatolásnak nem volt nyoma, az ingatlan tulajdonosa pedig tudni vélte, hogy befogadott lakója három román állampolgárságú vendégmunkással érkezett oda előző este.

A 18 évvel ezelőtti nyomozás megállapította, hogy a három nagyszokondi (Románia) férfi a kántorjánosi kocsmában italozott a későbbi áldozattal, majd együtt mentek a faházba, hogy kártyázzanak. Ott halálra verték áldozatukat, majd a tőle elvett tízezer forinttal elmenekültek.

– A román rendőrség a történtek után röviddel előállította a gyanúsítottakat, és felmerült, hogy a magyar hatóság felajánlja Romániának az eljárás lefolytatását. A Legfőbb Ügyészség azonban úgy döntött, hogy az eljárást a magyar rendőrségnek kell lefolytatnia. A jogi procedúra közben a három gyanúsítottnak nyoma veszett – folytatta Kánya alezredes.

Az ügy 2011. október 29-én vett fordulatot. A 13 évvel korábban kiadott nemzetközi körözés alapján a román zsaruk ismét elfogták az egyik gyanúsítottat, az akkor 41 éves I. V. Mirceát, akit aznap kiadtak a magyar hatóságoknak, a férfi 2011. november 1-jén előzetes letartóztatásba került.

– Néhány hónappal később a román kollégák egy másik gyanúsítottat, az akkor 38 éves B. Defint is elfogták, akit 2012. március 27-én adtak ki, a bíróság még aznap elrendelte előzetes letartóztatását. A gyanúsítotti kihallgatások során a két férfi részben beismerte a bűncselekmény elkövetését, annak kitervelését és végrehajtását azonban kölcsönösen egymásra, illetve harmadik társukra kenték. Időközben ugyanis világossá vált, hogy előre megbeszélték, kirabolják áldozatukat, akit a közös kártyázás során szándékosan provokáltak, majd a kialakult verekedésben mindannyian ütlegeltek, rúgtak, egyikük egy deszkával is verte az áldozat fejét.

A bíróság B. Defint 2014. január 31-én jogerősen 15 év szabadságvesztésre ítélte emberölés miatt. I. V. Mircea már nem állhatott bíróság elé, 2013. május 3-án betegség következtében életét vesztette. Az ügyben megismételt eljárást folytatott le a bíróság, az emberölést B. Defin esetében testi sértésre és kifosztásra minősítette át. Mivel ezek a bűncselekmények 2006-ban elévültek, a férfit idén február 10-én szabadon engedték. A harmadik társ nemrég került a hatóságok kezére.

– A nemzetközi körözés alapján M. Mirceát (40) a román rendőrök május 14-én fogták el, június 11-én adták ki hatóságunknak – mondta az alezredes. – A férfit gyanúsítottként hallgattuk ki emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt, a vallomástételt megtagadta. A bíróság június 14-én elrendelte előzetes letartóztatását.

- Zsaru Magazin -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában