Helyi közélet

2015.06.22. 12:33

A rács és a majom

<em>A Rolls Frakció már a nyolcvanas években megénekelte, hogy minden nézőpont kérdése. Akkoriban nyugatra vágytak a szovjet szférában élő szabad gondolkodású emberek, hiszen minden igazi élvezeti cikk, a jó zene, a menő ruhák onnan jöttek.</em> Csáki Alexandra jegyzete.

A Rolls Frakció már a nyolcvanas években megénekelte, hogy minden nézőpont kérdése. Akkoriban nyugatra vágytak a szovjet szférában élő szabad gondolkodású emberek, hiszen minden igazi élvezeti cikk, a jó zene, a menő ruhák onnan jöttek. Csáki Alexandra jegyzete.A vasfüggöny előtt szöktünk, utána magyarosan távoztunk. Maradt, aki nem tudott, nem mert vagy nem akart menni, s boldogult, ahogy bírt. Eddig. Mostanra félmillióan hagyták magunk mögött az országot, néhány bőröndbe csomagolták az életüket,és lesz, ami lesz alapon nekivágtak a világnak. A legtöbbjük ugyan küzd a honvággyal, de soha többé nem jönnek haza. Bevándorlóként elveszik mások munkáját, asszonyát, s ha nem találják meg a számításukat, továbbállnak. Addig mennek, míg rá nem lelnek az igazira. És nem tartóztatják fel őket, nem emelnek falakat előttük. Képesek civilizáltan fogadni és útjukra engedni őket, mert tudják: vagy hasznos tagjai lesznek a társadalomnak, vagy új fészket keresnek máshol. „Szabad vagyok! – mondta a majom a rácsnak. Én nem – mondta a rács –, engem majmok köré zártak.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában