Helyi közélet

2015.06.07. 13:30

Csobbanókra várnak a szabadvízi strandok

Nyíregyháza - E­gyet­len hét alatt 6 fokkal, 18-ról 24-re emelkedett a sóstói tófürdő vízhőmérséklete, így már nincs akadálya annak, hogy a népszerű fürdőzőhely is megnyissa kapuit a vendégek előtt.

Nyíregyháza - E­gyet­len hét alatt 6 fokkal, 18-ról 24-re emelkedett a sóstói tófürdő vízhőmérséklete, így már nincs akadálya annak, hogy a népszerű fürdőzőhely is megnyissa kapuit a vendégek előtt.

A nyitás előtt a Sóstó–Gyógyfürdők Zrt. az előkészítő munkákat elvégezte, a karbantartási és parkfenntartási munkák befejeződtek, a folyamatos vízutánpótlással pedig a tó vízszintje is ideális. Az árak a tavalyi évhez képest nem változnak, fürdő a nyári szezon végéig minden nap 9-től 20 óráig tart nyitva. Homokos plázs, napozóstég, gyógyvizes, valamint gyermekmedence és vízi csúszda is szolgálja a fürdőzők szórakozását.

Időközben elkészült a hazai 241 kijelölt természetes fürdőhely vízminőség-vizsgálata is. Ezek közül 160 kiváló – köztük a sóstói és a leveleki –, 35 jó, 6 pedig tűrhető minősítést kapott, mindössze 4 került az elmúlt négy év adatai alapján a kifogásolt kategóriába – tette közzé honlapján az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

– A magyarországi 241 kijelölt természetes fürdőhely közül 160 kiváló, 35 jó, 6 pedig tűrhető minősítést kapott, mindössze 4 került az elmúlt négy év adatai alapján a kifogásolt kategóriába – tette közzé a honlapján az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Az Országos Közegészségügyi Központ összesítése alapján a hazai helyzetkép is alapvetően pozitív, néhány esetben még nem történt meg a besorolás, azt később teszik közzé. A lista az Európai Unió értékelési rendszere szerint, négy év bakteriológiai vizsgálati eredményei alapján készül el. Nemcsak egy-egy minta megfelelőségét vizsgálják, hanem a vízminőség változásait és az esetlegesen fennálló egyéb egészségkockázatokat is követik. A vízmintavétel mellett megnézik, hogy a víz felületén van-e darabos, illetve úszó szennyeződés, esetleg olajfolt, vagy megfigyelhető-e intenzív hínárosodás. A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, amely a köznyelvben kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium elszaporodását jelenti.

Nyit a sóstói tófürdő is

A nyitás időpontja a vízhőmérséklet függvénye; míg ez az elmúlt héten alig 18 fok volt, a héten tapasztalható kiváló nyári időnek köszönhetően 24 fokos a tó vize, így minden körülmény adott a nyitáshoz. Az üzemeltető Sóstó–Gyógyfürdők Zrt. az előkészítő munkákat elvégezte, a karbantartási és parkfenntartási munkák befejeződtek. A téli időszak csapadékban szegény volt, így az elmúlt két hétben folyamatos vízutánpótlás történt, melynek köszönhetően a tó vízszintje ideális.

A tófürdő a kicsikre gondolva egy teljesen új, változatos játékokkal teli játszótérrel várja a legifjabb vendégeket. Az árak a tavalyi évhez képest nem változnak, fürdő a nyári szezon végéig minden nap 9-től 20 óráig tart nyitva. A korábban megnövelt homokos plázs, a mobil napozó­stég, 2000 m2-es parkosított terület, gyógyvizes, valamint gyermekmedence, strandröplabdapálya és vízi csúszda szolgálja az idelátogatók szórakozását és kényelmét.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában