Helyi közélet

2015.06.24. 17:10

Ombudsman: a bezárt kislétai kislány esete nagy tanulságokkal szolgál

Budapest, 2015. június 24., szerda (MTI) - Az ombudsman szerint a kislétai bezárt kislány esete komoly tanulságokkal szolgál mind a gyermekvédelmi jelzőrendszer működésével, mind a lakókörnyezet szerepével kapcsolatban. Azt mutatja, hogy minden jelzés számít a gyermekek veszélyeztetettségének felismerése és a megelőzés szempontjából.

Budapest, 2015. június 24., szerda (MTI) - Az ombudsman szerint a kislétai bezárt kislány esete komoly tanulságokkal szolgál mind a gyermekvédelmi jelzőrendszer működésével, mind a lakókörnyezet szerepével kapcsolatban. Azt mutatja, hogy minden jelzés számít a gyermekek veszélyeztetettségének felismerése és a megelőzés szempontjából.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerdán az MTI-t arról tájékoztatta: Székely László a jelentésében nagyobb figyelmet és gondosságot kért az állami szervektől annak érdekében, hogy mielőbb felismerhető legyen a gyermekek veszélyeztetettsége. Az ombudsman emellett kiemelte a gyermekek jogismeretének és jogtudatosságának, valamint a társadalomnak a szerepét is.

A közleményben utaltak arra, a rendőrség a honlapján április 29-én, a Zsaru Magazinra hivatkozva számolt be arról, hogy egy kislétai családban a szülők eleinte éjszakánként, majd délutánonként is bezárva tartották 11 éves gyermeküket. Egy helyi lakos értesítette erről a gyermekjóléti szolgálatot, amely aztán bejelentést tett a rendőrségen. A szülők ellen büntetőeljárás indult, a kislányt kórházban ápolták, négy testvérét pedig ideiglenesen lakásotthonba helyezték.

Székely László, a gyermekjogok védelméért kiemelten felelős ombudsman a hír alapján hivatalból indított vizsgálatot az ügyben. Információkat kért az illetékes védőnőtől, a gyermekjóléti szolgálat és a gyámhivatal vezetőjétől, valamint az iskola igazgatójától. A megkérdezettek válaszai szerint sokan tudtak a kislánnyal kapcsolatos gondokról, magatartásbeli problémákról.

A vizsgálat feltárta, hogy a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai és a családgondozó azért nem cselekedtek, mert nem észlelték a gyermek veszélyeztetett helyzetét. A kislány sem kért segítséget, mert úgy gondolta, hogy nem hinnének neki, félt a büntetéstől, de talán még azt sem tudta, hogy szülei cselekedete jogsértő.

A gyermek veszélyeztetettségét állandósította és súlyosbította az észlelés hiánya, ami súlyosan sértette a védelemhez és gondoskodáshoz fűződő jogát - olvasható a közleményben. Az ombudsman kitért arra, hogy a környékbeliek már korábban észlelték a gyermek veszélyeztetett helyzetét. Az egyik szomszéd be is akarta ezt jelenteni, ami elsőre nem sikerült neki, később pedig már nem kereste fel a gyermekjóléti szolgálatot.

Közölték: az alapjogi biztosnak nincs lehetősége magánszemélyek eljárásának, mulasztásának vizsgálatára, ezért Székely László a megállapításait figyelemfelhívásnak is szánja, aláhúzva azt, hogy mennyire fontos a kiszolgáltatott helyzetű gyermekek esetében a lakókörnyezet közreműködése.

Az ombudsman a visszásságok megelőzése érdekében felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy hívja fel a gyermekjóléti szolgáltatók, valamint a gyermekvédelmi észlelő és jelzőrendszeri tagok figyelmét az erre vonatkozó módszertani útmutatók használatára, a gyermeki jogokról szóló tájékoztatási kötelezettségükre és arra, milyen fontos a lakosság részvétele ebben a tevékenységben.

Székely László szerint érdemes volna megvizsgálni az elektronikus média bevonását, például olyan társadalmi célú hirdetések megjelentetését, amelyek a veszélyeztetettséget megelőző rendszer működtetését mutatják be, a szülőket pedig felvilágosítják a helytelen nevelési módszerekről.

- MTI -


Kisléta - Mint ahogy arról beszámoltunk, egy 11 éves kislétai lányt legalább egy évig bezárva tartottak a szülei – az esetre úgy derült fény, hogy a szomszéd, akitől a lány vizet kért, értesítette a hatóságokat. Mindenkiben azonnal felmerül a kérdés: hogy történhetett meg, hogy ilyen hosszú időn át senki sem vett észre semmit. tovább »

Kisléta - Az utcában élők mindig csak négy gyermeket láttak az udvaron játszani. tovább »

Kisléta - Legalább egy éven át tartotta éjszaka, majd délutánonként is bezárva 11 éves lányát egy kislétai pár. A gyereket a zsaruk szabadították ki zárkájából, amelynek berendezése egy bili és egy matrac volt. tovább »

Kisléta - Szinte rabként tartotta fogva tizenegy éves kislányát egy pár a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán - került fel a Zsaru Magazinnak az esetről írt cikke a rendőrségi honlapra szerdán. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában