Helyi közélet

2015.07.24. 11:39

A szakma mesterei lettek

Nyíregyháza - A mesterképzés célja, hogy a jelölt a magasabb szintű szakmai elismertséget jelentő "mester" címet megszerezze, ezzel együtt a szakmát tanuló fiatalokkal magasabb szakmai színvonalon, pedagógiailag is tudatosan foglalkozhasson.

Nyíregyháza - A mesterképzés célja, hogy a jelölt a magasabb szintű szakmai elismertséget jelentő "mester" címet megszerezze, ezzel együtt a szakmát tanuló fiatalokkal magasabb szakmai színvonalon, pedagógiailag is tudatosan foglalkozhasson.

Feladata, hogy a jelöltet a cím viselésével együttjáró szakmai követelményekre felkészítse, a vállalkozás indításához, működtetéséhez szükséges alapvető pénzügyi - gazdasági információkkal, a tanulók gyakorlati képzéséhez, alkalmazottak foglalkoztatásához nélkülözhetetlen pedagógiai ismeretekkel felvértezze. Bizonyos szakmák esetében az önálló vállalkozás indításához feltétlenül szükséges az előírt szakmai gyakorlat mellett, a mestercím megléte is.

A mesterképzésben való részvételhez a szakmai végzettség mellette, legalább öt év igazolt szakmai gyakorlat (bizonyos szakmákban több évre is szükség lehet, esetenként nyelvtudás is előírt) szükséges.

A kamaráknak kiemelt feladata a mesterképzés megvalósítása annak érdekében, hogy ezzel is támogassa a megyei gazdálkodó szervezetek jogkövető magatartását, valamint biztosítsa, hogy a gyakorlati képzésben résztvevők száma folyamatosan növekedjen, igazodva a szakképzésben résztvevő diákok létszámához. Fontos a mesterképzésben való részvétel a tanulók gyakorlati képzésével foglalkozó szakemberek számára, hiszen a szakképzési törvény közelmúltban kihirdetett változása értelmében a gyakorlati oktató mesterképzésen való részvétele, a mestercím megszerzésére módosult a határidő 2016. szeptember elsejére. Ennek előfeltétele, hogy a gyakorlati képzésben résztvevő szakember a mesterképzésre való jelentkezését írásban jelezze 2015. augusztus 31-ig a kereskedelmi és iparkamarában.

2015. július 24-én az alábbi szakmákban vehették át az elméleti és gyakorlati részvizsgák teljesítését követően a mesterlevelet:

Gázfogyasztó-berendezés és csőhálózat szerelő 13 fő

Villanyszerelő 4 fő

Pincér 2 fő

Karosszérialakatos 5 fő

Fodrász 6 fő

Cukrász 3 fő

Autószerelő 12 fő

- Mészáros Éva -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában