Helyi közélet

2015.07.27. 18:23

Apadnak folyóink, elfogyott a víz a tározókból

Kiszáradt a Rohodi-, a Rétközi- és a Szamosmenti-tározó!

Kiszáradt a Rohodi-, a Rétközi- és a Szamosmenti-tározó!

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén júliusban a középhőmérséklet 23,5 C-fok volt, ami 2,4 fokkal magasabb a sokéves átlagnál – tájékoztatta portálunkat Szabó-Márku Melinda vízrajzi ügyintéző. Napkoron a havi maximum (37,4 C-fok) 8-án, a minimum (10,2 C-fok) 11-én volt. Átlagosan 18,4 mm csapadékot mértek július 20-áig, ami 28,6 mm-rel kevesebb a sokéves átlagnál. A legnagyobb öblözeti csapadékátlagot (22,4 mm-t) a Felső-szabolcsi öblözetben, a legkisebbet (15 mm-t) a Kelet-nyíri öblözetben mérték. Legtöbb csapadék (30,2 mm) Gyulaházánál hullott. Az átlagos csapadékmennyiség tehát 230 mm, ami a sokéves értéknél több mint 100 mm-rel kevesebb. Külföldi vízgyűjtőn a legtöbb csapadék (37 mm) Alsóbisztra állomáson (Kárpátalja), illetve 35,4 mm Alsószopor állomáson (Erdély) volt.

A legnagyobb mederteltség

Jelenleg folyóink mederteltsége – a Kraszna kivételével – alacsonyabb értékeket mutat a sokéves átlagoknál. A legnagyobb mederteltség a Krasznán Ágerdőmajornál volt:

1,6 %-kal magasabb a sokéves átlagtól. A legkisebb mederteltség a Tiszán Záhonynál és Tiszabecsnél volt, 21, illetve 19 százalékkal kevesebb a sokéves átlagtól. A Tiszán Tiszabecsnél jelenleg 49,8 köbméter másodpercenként a vízhozam, a Szamoson Szamosangyalosnál 32,4 m3/s, a Krasznán Ágerdőmajornál 0,99 m3/s, a Túr folyón Garbolcnál 0,85 m3/s. Működési területünkön minden folyó apad.

Nincs víz a tározókban

A talajvízállás júliusban 15 cm-rel csökkent előző hónaphoz viszonyítva! A talajtelítettség átlagosan 11%-os volt, ami 35,6 telítettségi százalékkal alacsonyabb az időszakra jellemző sokéves átlagnál. A legnagyobb talajtelítettség a Nyírség öblözetben 20,3%, a legalacsonyabb az Ecsediláp öblözetben, 2,1% volt. Minden tározó feltöltöttsége kis mértékben csökkent a június végi állapotokhoz képest. Július 20-áig 10,4 millió köbméter volt a havi betározott vízmennyiség, amely 42%-os feltöltöttségnek felelt meg. Továbbra sincs víz a Rohodi-, Rétközi- illetve Szamosmenti-tározóban.

KM-GYLEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában