Helyi közélet

2015.07.16. 10:52

Kisvárda iskolaváros – helybe jön az egyetem!

Kisvárda - Az Első Közösségi Főiskoláknak kijelölt hat hátrányos helyzetű város között szerepel Kisvárda, ahol 2016 szeptemberében indul a Debreceni Egyetem első kihelyezett képzése.

Kisvárda - Az Első Közösségi Főiskoláknak kijelölt hat hátrányos helyzetű város között szerepel Kisvárda, ahol 2016 szeptemberében indul a Debreceni Egyetem első kihelyezett képzése.

Ez már annak a nemrég elfogadott reformnak a része, mely tudomány egyetemekre és hat közösségi főiskolára redukálja a magyar diplomás képzést annak érdekében, hogy inkább a gazdaság rendelje meg piaci alapon azt, hogy kik és milyen diplomára tegyenek szert a foglalkoztatáshoz.

A felsőoktatás reformjának politikai államtitkára, Dr. Palkovics László a napokban Kisvárdán ült egy asztalhoz a városvezetőkkel és a Debreceni Egyetem rektorával, s a részletek egyeztetése után ,,bátor lépésnek” nevezte az önkormányzat vállalását.

Bátor lépés, de Kisvárdán megvoltak a partnerek

– A magyar felsőoktatási stratégia lényege, hogy az egyetemi oktatást közelebb kell vinnünk a munkaerőpiachoz, és azokhoz a közösségekhez, akik a vállalatoknak kutatást végeznek, szolgáltatást nyújtanak. Megtartjuk a magyar akadémiai intézményeket is, de bevonjuk a vállalatokat, a piac igénye indítja el ezentúl a képzéseket. Kisvárda így tesz kísérletet a hiányszakemberek idevonzására – indokolta a kisvárdai főiskola indítását Dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár a leendő egyetemi épületek szemügyre vétele előtt.

Elmondta, hogy Salgótarján, Ózd után a szabolcsi helyszínről való tárgyalások indulásakor már jelen volt a Debreceni Egyetem, s nagyon sok vállalat fejezte ki szándékát, hogy ha Kisvárdára jön a felsőoktatás, a gyakorlati képzést ők elvégzik. Így kétszeresen is itt tartják a szakembereket, s nem utolsó szempont a biztos foglalkoztatás sem.

– Sok gazdaságilag és társadalmilag fejlődő állapotban lévő városunk küzd azzal, hogy a fiataloknak el kell menni máshova, ha szakemberré akarnak válni, de onnan nehéz visszahívni őket. Rokonszenv polgármester úrnak, hogy ezt az egyébként bátor lépést megtette.

A nyíregyháziakra is lehet igény

– A nyíregyháziak megnyugtatására a közösségi főiskola azt jelenti, hogy bármilyen képzés elindítható, akár a Nyíregyházi Főiskolával együtt, de akár dunántúli egyetem is lejöhet egy képzést megszervezni. A képzés mögé a városvezetés segít gyakorlati képzőhelyeket megtalálni,

Nyilvánvalóan az első lépést Debrecennel tudtuk megtenni, nekik van telephelyük, így tudtunk rá pályázni – válaszolt a Nyíregyházán eddig működő felsőoktatás babérjainak elhódítását feszegető kérdésünkre Leleszi Tibor polgármester.

– Kisvárda iskolaváros. Nagy vonzáskörzettel rendelkezik, 17 ezer lakosára több mint 4000 középiskolás diák jut. Fontos a cégek jelenléte, akikkel karöltve nemcsak az elméleti oktatást tudjuk elvégezni, hanem a munkahelyi ismeretek átadását is. Nekünk az a legfontosabb, hogy a fiatal tehetségek maradjanak itt a városban, ezért a jövőnek is akarjuk ezt a közösségi főiskolát.

A polgármester az induló képzésekkel kapcsolatban az élelmiszer ipar nyilvánvaló erejét emelte ki Kisvárdán, de jelezte, hogy nagy beruházások indulnak balneológia, wellness, szálloda ügyben.

– A strand teljes egészében megújul, erre épülő turisztikai képzések hamar számításba jöhetnek számításba, valamint sok olyan cég van a környéken, aki szállítmányozással foglalkozik, vasúti munkát végez. Valójában tőlük várjuk, milyen szakember hiányuk van, és arra próbáljuk majd a képzést rászervezni. Ha azt látja a szülő, hogy ugyanaz a professzor tanítja a gyermekét, aki Debrecenben tanítaná, s itt is lehet hallgatói jogviszonyban az adott egyetemmel, megéri majd helyben maradni.

Versenyhelyzetbe kerülnek az egyetemek is

– A Debreceni Egyetem az Észak-Alföldi régió legnagyobb oktatási intézménye, rendkívül széles oktatási portfólióval. Amikor Kisvárdán a közösségi főiskola létrehozása felmerült, fontos volt, hogy Kisvárda önkormányzatának és a vállalatok igényeinek és az itt tanulni vágyó fiatalok igényeinek ez megfelel – tájékoztatta a sajtó képviselőit Prof. Szilvási Zoltán rektor.

– Többszörös kutatás, egyeztetés során jutottunk odáig, hogy az egyetem agrártudományi, orvostudományi és gazdaságtudományi műveltségének alapjain indíthat képzést. Ez Kisvárdán az élelmiszer-tudomány és a gyógyturizmus határterülete, ahol a prosperáló vállalatok által támasztott igény évi 25-30 diplomás. Reményeink szerint 2016 szeptemberétől kezdünk, a Debreceni Egyetem oklevelét tehát ezentúl Kisvárdán is meg lehet szerezni. Minden további szak indítás hasonló egyeztetéseken alapul majd. Versenyhelyzetbe kerülnek az ország egyetemei, ugyanis igény szerint más egyetem is indíthat a Közösségi Főiskolán, így a kisvárdaiak égisze alatt képzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában