Helyi közélet

2015.07.12. 19:19

Könnyű műfaj, komoly díj

Nyíregyháza - Limericket írni mindenki tud: nem kell hozzá irodalmi képzettség, csak humor és kreativitás.

Nyíregyháza - Limericket írni mindenki tud: nem kell hozzá irodalmi képzettség, csak humor és kreativitás.

Ilyen még nem volt! – sokszor hangzik el ez a megállapítás a Vidor fesztivál programjaival kapcsolatosan, és az idei eseménysorozat sem múlik majd el a maga nemében páratlan megmozdulás nélkül. A fesztiválon rendezik meg ugyanis az Első Nyírségi Limerick Bajnokság döntőjét – és még mielőtt elhangozna a kérdés, hogy „mit?!”, elmondjuk, miről is van szó.

Rávágták a refrént

Gergely Ágnes, író, költő megfogalmazása szerint „a limerick kötött formájú, ötsoros nonszensz-vers, amely az első sor „Volt egyszer…” mesei fordulatával bejelentett hős fantasztikus kalandjait beszéli el, és a kalandoknak az ötödik sorban félig megismétlődő első, vagy második sor szab határt. A rímképlete: aabba, a bb sorok mindig rövidebbek. A limerick rendkívül tömör, rendkívül bájos, rendkívül bárgyú és rendkívül idegesítő. A versformát a XVIII. század elején Franciaországból vitték be a brit szigetekre visszaérkező ír utazók.

Szokás volt, hogy valamely nagyobb összejövetelen mindenkinek négysoros verset kellett rögtönöznie, amelyre az egész társaság rávágta a refrént: Jöjjön el, várja Limerick! Várady Szabolcs költő szerint „három fajtája van: a nők jelenlétében is elmondható limerick, az olyan, amelyet nő nem hallhat, de papi személy még igen, és végül a limerick.”

A nemes versengést a Móricz Zsigmond Színház, lapunk, a Kelet-Magyarország és A Vörös Postakocsi szervezi, arról pedig, hogy miért éppen limerick­írásra buzdítjuk az olvasókat, arról az ötletgazda, dr. Onder Csaba, az irodalmi folyóirat főszerkesztője beszélt.

Bogrács mellett születnek

– A Vörös Postakocsi mindig igyekezett aktívan részt venni a fesztiválon: rendeztünk paródiaesteket, ahol felkért szerzők megadott témákat dolgoztak fel, az utóbbi években pedig felolvasószínházzal készültünk – ezek nagyon népszerűek voltak, mindig telt ház előtt zajlottak.

– Annak, hogy az újítás mellett döntöttünk, az az oka, hogy szerettük volna interaktívabbá tenni a programunkat, jobban bevonva a megyében élőket. Erre pedig ez a műfaj tökéletes, hiszen bárkiből válhat limerickíró, nem kell hozzá előképzettség vagy komoly irodalmi ismeretek, csak humor és kreativitás. Baráti társaságok könnyed nyári estéken a bogrács mellett, szalonnasütés vagy éppen vízitúra közben is összehozhatnak egy-egy limericket, de egy hűs szobában üldögélve is születhetnek remekművek.

Ennek megfelelően két kategóriában (egyéni és csapat) várjuk a műveket, négy témában: sport, közélet, a hely szelleme (az én kis falum/városom) és szabadon választott. A beérkezett, jeligével ellátott alkotásokat a színház, a napilap és a folyóirat képviselői előzsűrizik, a döntőbe jutott műveket pedig szeptember 1-jén 17 órától a MŰvész Stúdióban adják elő a színház művészei. A fináléra meghívjuk az oda bekerült alkotások szerzőit és szurkolóikat, a verseny pedig amellett, hogy maga a műfaj humoros és szórakoztató, nagyon is komoly: a terveink szerint az egyéni győztes értékes jutalmat kap, akik pedig a csoportok versengésében bizonyulnak a legjobbnak, többek között egy hordó sörrel ünnepelhetnek.

KM-SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában