Helyi közélet

2015.07.10. 10:30

„Mintha hotelben lennénk” - de valójában a pszichiátrián

Nagykálló - Lágy zene szól halkan a foglalkoztatóban, a vízfestékbe mártott ecset nyomán házikó, virág köszön vissza a rajzlapról.

Nagykálló - Lágy zene szól halkan a foglalkoztatóban, a vízfestékbe mártott ecset nyomán házikó, virág köszön vissza a rajzlapról. Egy másik teremben zárt ajtó mögött csoportfoglalkozáson vesznek részt éppen a gondozottak, egy kifüggesztett táblán olvasható a kérés, hogy ne zavarja senki sem őket. Egy fél órával korábban még valamennyien kint voltak az udvaron, ugyanis minden napot reggeli tornával indítanak a nagykállói Sántha Kálmán Szakkórház új rehabilitációs központjának lakói.

– A pszichiátriai betegeinket meg kell újra tanítani arra, hogy tudjanak viselkedni és alkalmazkodni, tudjanak a társadalomba beilleszkedni. A rehabilitáció azt a célt szolgálja, hogy a betegek tanulják meg önmagukat menedzselni, a saját érdeküket képviselni – mondta dr. Erdélyi Ágnes, a telephely orvosigazgató helyettese csütörtökön azon a sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták a teljesen kész, már használatba is vett épületet. – Sokan nem képesek a pénzüket beosztani, napirendet kialakítani, aztán a rehabilitáció során rájönnek, mi mindenre képesek, reális énképet alakítanak ki magukról, s aztán már bátran ki mernek állni a világ elé, mernek jelentkezni a munkaerőpiacon. Ez az új pszichiátriai módszertani közpon úgy épült meg a két, „kreatív” és „hotel” szárnyával, hogy segítse a napirend és az időbeosztás kialakítását, s lehetőség nyíljon a különböző foglalkozásokra. Van ugyanis például művészeti, relaxációs, önképfejlesztési, mozgáskoordinációs foglalkozás.

Az 58 esztendős Ferenc tíz hónapja a pszichiátriai rehabilitációs osztály ápoltja, depresszió miatt kezelik. A Bátori utcai telephelyről költözött át a társaival együtt ebbe az új központba.

– Ez az épület sokkal kényelmesebb, modernebb, mint a régi helyünk volt, a betegek hangulata is jobb. A szállodai szárny is szállodai színvonalú, csak jó dolgokat tudok mondani. Ez a rehabilitáció láncszem az aktív terápia és a szabad élet között. A kedvenc foglalkozásaim közé tartoznak a szellemi vetélkedők, szívesen készítek kerámiákat, s szeretem a zeneterápiát is.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország július 10-i számában.

Ezek is érdekelhetik