Helyi közélet

2015.07.29. 09:37

Országos vérhiányról suttognak: kevesebben adnak vért nyáron

Nyíregyháza – A nyári szabadságolások, a szezonális allergia, a folyadékveszteséggel járó nagy meleg miatt kisebb az aktivitás. De akut műtét nem maradhat el vérhiány miatt.

Nyíregyháza – A nyári szabadságolások, a szezonális allergia, a folyadékveszteséggel járó nagy meleg miatt kisebb az aktivitás. De akut műtét nem maradhat el vérhiány miatt.

Országszerte 1800 véradót kell toborozni naponta ahhoz, hogy a szükséges vérmennyiség rendelkezésre álljon. Megyénk hosszú évek óta az országos átlag feletti mutatókat produkál az új donorok toborzása terén – közölte Szarkáné Kövi Márta, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója, majd hozzáfűzte:

– A nyári szabadságolások, a szezonális allergia, a folyadékveszteséggel járó nagy meleg miatt kisebb az aktivitás. Aki rendszeres véradó, élete részének tekinti a cselekedetet, és lakóhelyétől távol is szívesen nyújtja a karját.

– Azt a tényt viszont el kell fogadni, hogy nyáron véradóhiány van, így nincs annyi vér, mint máskor. Tenni azért lehet ellene: munkatársaink folyamatosan próbálják behívni azokat, akikre az 56 napos határ lejárta után számíthatunk.

Akut műtét nem maradhat el

– Sokat segítenek a különböző fesztiválok, ahol ugyanúgy, mint más helyszíneken, tulajdonképpen három ember életét menthetik meg. Ami biztos: akut műtét nem maradhat el vérhiány miatt. A kórházaknak és a vérellátóknak közösen, gondosan meg kell szervezniük, hogy a tervezett műtéteket mikorra időzítik. Lehet tájékozódni a veradas.hu oldalon, és a ma emberének elengedhetetlenül fontos a mobilalkalmazás, miáltal kiderül, hogy ahol éppen tartózkodik, a közelben merre található véradási lehetőség.

– Mi nagyon tiszteljük és megbecsüljük a donorokat, nélkülük nem működne a gyógyítómunka. Aki kedvet érez, jöjjön el, a véradó állomáson és a kihelyezett véradásokon egyaránt szeretettel várják! – nyomatékosította Szarkáné Kövi Márta megyei igazgató.

Mobilapplikáció

A Magyar Vöröskereszt a nyár végéig több száz helyen, fesztiválokon, vízpartokon szervez véradást. További helyszínek és időpontok a www.veradas.hu oldalon vagy a Véradás-Vöröskereszt ingyenesen letölthető mobilapplikációval érhetőek el.

KM-LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában