Helyi közélet

2015.07.08. 08:27

Sokba kerülhet - minden esetben kiszabják a bírságot

Nyíregyháza - A szakemberek elkezdték az ellenőrzéseket, a hatékonyság növelése érdekében hamarosan helikopterre is szállnak.

Nyíregyháza - A szakemberek elkezdték az ellenőrzéseket, a hatékonyság növelése érdekében hamarosan helikopterre is szállnak.

Javában tart a parlagfű virágzása, amely számos allergiában szenvedő ember életét megkeseríti. Az allergén gyomnövény elleni védekezést még a virágzás előtt el kell kezdeni, ezért a Földművelésügyi Minisztérium már június elején felhívta a földtulajdonosok figyelmét, hogy tegyenek eleget a jogszabályban foglalt kötelezettségüknek. Aki ezt elmulasztotta, azt július elsejétől keményen megbüntethetik az illetékes szervek (helyi jegyző, avagy a Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztálya).

– A törvény értelmében a földhasználó köteles az adott év június 30-áig az ingatlanján a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani – mondta ki a parlagfű elleni védekezés alaptézisét Sipos Tibor, a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának vezetője. – A helyszíni ellenőrzést belterületen az önkormányzat jegyzője, külterületen a kormányhivatal földhivatala hivatalból vagy bejelentés alapján a végezheti el. A helyszíni ellenőrzésről az ügyfél előzetes tájékoztatása mellőzhető – tette hozzá Sipos Tibor.

A földhivatal a külterületen minden év június 30-át követően egy ellenőrzési terv vagy bejelentés alapján végez helyszíni ellenőrzést. Amennyiben a földhivatal munkatársa megállapítja a parlagfűfertőzést, egy speciális elektronikai eszközzel rögzíti a fertőzött terület főbb töréspontjának koordinátáit és a parlagfűfoltra vonatkozó további jellemzőket. A koordinátákat térképre vetíti, majd beazonosítja az ingatlant. A földhivatal a helyszínen rögzített adatokat kiegészíti a földhasználóra vonatkozó adatokkal, és elektronikus jegyzőkönyv formájában továbbítja a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának.

Megbízott vállalkozó

Az átvett jegyzőkönyv alapján a növény- és talajvédelmi osztály közérdekű védekezést rendel el az ügyfél értesítése mellett, és az általa megbízott vállalkozóval elvégeztetheti. Erre abban az esetben nem kerül sor, ha az ügyfél időközben maga eleget tesz kötelezettségének. A közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket az ügyfélnek kell megfizetnie.

Ehhez jön még a növényvédelmi bírság, melynek mértékéről Sipos Tibor elmondta: 15 ezer forintnál kezdődik, a felső határ azonban 5 millió forint is lehet. Az idevágó törvény szerint bírságot minden esetben ki kell szabni, a hatóságnak e tekintetben nincs mérlegelési lehetősége. Sipos Tibor zárásképpen hozzátette: az idén is lesz helikopteres felderítés, ezek időpontjai egyelőre nem véglegesek.

– Még a „szezon” elején vagyunk, fertőzött területről szóló jegyzőkönyv még nem érkezett a hivatalhoz – közölte a szakember.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország július 8-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában