Helyi közélet

2015.07.31. 19:28

Tagfelvételt hirdet a kisvárdai Férfidalárda

Kisvárda – A kisvárdai Férfi Dalárda tagfelvételt hirdet „Bordal” című produkciójához. A személyes jelentkezés az első próbán, augusztus 3–án, hétfőn 19 órától. Ekkor már az első próba is elkezdődik, a próbák ezt követően minden hétfőn 19 órától lesznek a Várday István Városi Könyvtárban.

Kisvárda – A kisvárdai Férfi Dalárda tagfelvételt hirdet „Bordal” című produkciójához. A személyes jelentkezés az első próbán, augusztus 3–án, hétfőn 19 órától. Ekkor már az első próba is elkezdődik, a próbák ezt követően minden hétfőn 19 órától lesznek a Várday István Városi Könyvtárban.A dalárdánk alakulásának apropóját: 1914. július 28–án Ferenc József mindent megfontolva és meggondolva hadat üzent Szerbiának, amelyet követően megkezdődött a Nagy Háború, s egyben nemzetünk XX. századi kálváriája. A kórus munkájába akkor mintegy harmincan kapcsolódtak be. A karvezetői teendőket Faragó Sándor római kántor úr látta el. A dalok az első világháborúból valók, s a toborzástól a fegyvernemeken keresztül megjelenítették a világháború szerb, orosz és olasz frontját. A dalárda alakulásának és nyilvános fellépésének célja az, hogy megjelenítsék azokat az érzelmeket, hangulatokat, amelyek ezt a kort meghatározták – mondta Szivák Gábor a Várday István Városi Könyvtár igazgatója, az alakulásról és az első fellépésről.

Tovább működni

A dalárda tagjai elfogadták ezt a koncepciót, s úgy érzik, hogy nagyon szép és rendhagyó előadás jött létre és volt hallható az első fellépéskor, 2014.július 26–án. Akkor a Városháza lépcsőjén fellépő Dalárdát Szivák Gábor a Várday István Városi Könyvtár igazgatója mutatta be. A Városháza előtti sétáló utca területét megtöltő közönség a tapsai mellett a műsor végén állva, vastapssal köszönte meg a több mint egyórás énekkari élményt. A Férfi Dalárda tagjai közül már akkor többen is megfogalmazták, hogy jó lenne tovább is működni. Ehhez persze megfelelő célt is kell találni, az idő majd eldönti. Eldöntötte.

A kisvárdai Férfi Dalárda tagfelvételt hirdet „Bordal” című produkciójához. A személyes jelentkezés az első próbán, augusztus 3–án, hétfőn 19 órától. Ekkor már az első próba is elkezdődik, a próbák ezt követően minden hétfőn 19 órától lesznek a Várday István Városi Könyvtárban.

–A Férfi Dalárdánk az eddig eltelt időben három produkcióban vett részt. Egyrészről a Katonadalok, részben a Puccini bemutató és a Március 15–i ünnepi műsor volt. A továbbiakban szerettünk volna egy olyan témát választani, amely kedvcsináló és "férfias". A szürethez kötődően aktualitása is van. Másrészről ez egy közösség. S közösséggé maga az együtt éneklés tette. Sokan úgy gondolják, hogy ez egy zárt csoport. Mi azt valljuk, hogy a Dalárda munkájába bárki bekapcsolódhat. A témaválasztás ennek is szólt. Karnagyunk továbbra is Faragó Sándor, aki mestere (master) a karnagyi teendőnknek.

Ez nem jelent olyan változást, hogy most már csak profikkal dolgozik, ugyanakkor igyekszik a legjobbat kihozni kórusaiból. Remélem az eddigi fellépéseinkhez hasonlóan ez is sikeres lesz. A fellépés idejét még nem tudom megmondani, mert még meg is kell tanulni a dalokat. A repertoárt is a próbák alapján alakítjuk ki – mondta az új repertoárjukról, Szivák Gábor Férfi Dalárdát alapító könyvtárigazgató.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában