Helyi közélet

2015.08.12. 16:28

A kormányhivatal előtt tüntettek az ESZOSZ-károsultak

Nyíregyháza - Utcára, egész pontosan a megyeszékhely kormányhivatala elé vonultak szerdán az ESZOSZ károsultjai.

Nyíregyháza - Utcára, egész pontosan a megyeszékhely kormányhivatala elé vonultak szerdán az ESZOSZ károsultjai.

A kéthavi munkabérüket és helyzetük megoldását követelő férfiak és nők nemcsak szóban, hanem transzparenseken keresztül is kifejezték dühüket, kérdéseiket és elkeseredettségüket. Petíciójukat Kocsis Sándor, a megyei kormányhivatal kabinetvezetője vette át.

A károsultak közül többen is felszólaltak. Banu Tibor László így szólt sorstársaihoz: – Az Első Szociális Országos Szövetkezet tudomásunk szerint ezidáig mintegy 3000 embert csapott be, kihasználva a munkavállalók jóhiszeműségét. Az idén márciusban a munkaügyi központok kiküldték a közvetítő lapokat az álláskeresőknek, és azt ígérték, hogy áprilistól munkát biztosítanak a számunkra, például erdészeti munkakörben. Persze azt is hozzátették, hogy ha nem fogadjuk el a felkínált állást, akkor semmilyen ellátásban nem részesülhetünk a jövőben. Az ígéretekből semmi sem valósult meg annak ellenére, hogy szerződést kötöttek velünk. Munkát nem adtak, több havi fizetésünket sem kaptuk meg, mindezen felül még az állásunkat is elveszítettük. Július végén az ESZOSZ közölte, hogy azonnali hatállyal megszünteti a munkaviszonyunkat. Tette mindezt alaptalan, hamis indokokkal, mondván: az „oktatáson és tanfolyamon nem vettünk részt”. Az igazság ezzel szemben az, hogy a nyíregyházi tanfolyam résztvevői minden áldott nap jelenléti ívet írtak alá! – érvelt Banu Tibor László, majd hozzátette: szeretnék, ha a kormány 540 millió forintos bérgarancia alapot hozna létre a bajba jutottak kártalanítására.

Ráczné Balogh Éva kifejtette: az ESZOSZ ellehetetlenítette a hátrányos helyzetű, dolgozni akaró munkavállalókat, még nagyobb szegénységbe és nyomorba taszítva őket.

– Tudjuk, látjuk, halljuk, tapasztaljuk, hogy több mint ezer család éhezik. Számláikat, az iskoláztatást és óvodáztatást sem tudják miből kifizetni. Van olyan család, amelyik hajléktalanszállóra került a számlatartozásai miatt. Van, ahol két pici babát nevelnek, immár víz és áram nélkül. Egy apát börtön fenyeget az elmaradt gyermektartás miatt. Több mint ezer olyan családról tudunk az ESZOSZ-botrány kapcsán, ahol a gyerekek éhesen fekszenek le aludni, mert a szülők képtelenek ennivalót tenni eléjük. Ezek nagyon komoly és súlyos problémák, amiket mi, szegény magánemberek, önerőnkből nem tudunk megoldani. Éppen ezért nyomatékosan kérjük Czomba Sándor munkaügyi államtitkárt, hogy az ügyünket mielőbb vizsgáltassa ki, és találjon elfogadható megoldást az érdekünkben. Mi csak munkát és a munkáért járó bért szeretnénk, amelyből szerény körülmények közt, de felnevelhetjük, taníttathatjuk gyermekeinket!

Reagált a kormányhivatal

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kormányhivatal sajtóközleményben jelezte, hogy az ESZOSZ által foglalkoztatott több dolgozó is panasszal élt júniusban és júliusban az elmaradt bérek miatt. A panaszok kivizsgálása érdekében a hivatal intézkedni kezdett. A kormányhivatal teljes közleménye itt érhető el.


Debrecen - Az ESZOSZ-károsultak nyílt levélben szólítják meg a megyei kormánypárti képviselőket, s felháborodásuknak adnak hangot, miszerint az ígéretek és a munkaszerződés ellenére is megélhetési lehetőség maradtak. Az írást változtatás nélkül közöljük. tovább »

Nagykálló, Nyíregyháza - Csak Nagykállóban több száz embert érint az ügy. Közmunkások voltak, de kiközvetítették őket a szövetkezethez. A dolgozók végül nem kapták meg a bérüket, a szövetkezet szerint informatikai problémáról van szó és a mentalitással vannak gondok. tovább


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában