Helyi közélet

2015.08.08. 10:06

A világ szeme a szakképzésen

Nyíregyháza - A brazíliai világbajnokságra utazó „keret” tagja a megyei iparkamara főtitkárára is.

Nyíregyháza - A brazíliai világbajnokságra utazó „keret” tagja a megyei iparkamara főtitkárára is.

Sao Paolo ad otthont 2015-ben a WorldSkills világversenynek. A szakmák ifjú reménységeinek seregszemléjén a megyei kereskedelmi és iparkamara főtitkára, Nagyné Varga Katalin is részt vesz.

– Ez tekinthető a Szakma Kiváló Tanulója Verseny csúcsának is, külön előválogatás és felkészülés után lehet bekerülni a csapatba, amely hazánkat képviseli – avat a részletekbe Nagyné Varga Katalin, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára. Ő is tagja a küldöttségnek, amelyben ugyan nincs most megyei versenyző, de fontos feladattal bízta meg az őt delegáló Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

Az ifjú szakemberek nemzetközi megmérettetésének európai változatát, az Euro­Skillst 2018-ban Magyarország rendezi, s arra alaposan fel kell készülni. A megyei főtitkár hosszú ideje vesz részt a hazai szakképzési rendszer formálásában, így rendkívül hasznos tapasztalatokat szerezhet úgy a verseny szervezéséről, körülményeiről, mint a szakmai képzés világtendenciáiról. Augusztus 10-én kel útra a magyar csapat, és a versenyzőkre négy kőkemény nap vár.

Döntés a háború után

A verseny egyébként közel fél évszázados múltra tekint vissza: 1946-ban Spanyolország óriási hiányt szenvedett képzett munkaerőből, ezért Jose Antonio Elola Olaso, a Spanyol Fiatalok Szervezetének igazgatója kezdeményezte: meg kell győzni a fiatalokat, szüleiket, tanáraikat és a leendő vállalkozókat, hogy valamennyiük jövője szempontjából szükség van egy hatékony szakképzési modellre.

A cél érdekében versenyt is szerveztek, bízva abban, hogy miközben felébresztik a fiatalok versenyszellemét, a felnőttek megvitathatják a verseny eredményeit, a látogatók pedig több szakmai bemutatót is élvezhetnek. Ez az egyszerűnek tűnő ötlet sikeresnek bizonyult, így 1947-ben közel 4000 ipari tanuló részvételével, egytucatnyi mechanikai szakma képviseletével megtartották az első nemzeti versenyt Spanyolországban. A kezdeményezők ennél sokkal többet akartak: a távlati céljuk volt összehasonlítani a különböző országok versenyzőinek szakmai képességeit.

– Ha napjainkban meglátogatunk egy WorldSkills versenyt, látható, hogy a fiatalok milyen komolyan veszik a küldetésüket, teljesítik a feladatokat, és mennyire büszkék arra, hogy kiválasztották őket erre a megmérettetésre. Látni az örömüket is, hogy más országok résztvevőivel találkozhatnak, alakíthatnak ki személyes kapcsolatot. A tapasztalat, amit itt szerezhetnek, hozzájárul szakmai fejlődésükhöz, és hatással van személyiségükre egy életen át. A verseny messze nem merül ki a tagországok elgondolásainak érvényesítésében és a díjazásokban, ez hatalmas impulzust jelent valamennyi résztvevő és a szakképzés számára egyaránt – érzékelteti a küzdelem jelentőségét Nagyné Varga Katalin.

Eddig 772-en

Eddig 772 olyan gazdálkodó is jelezte csatlakozási igényét, akik ha belépnek a kistermelői rendszerbe, az egyértelműen a támogatási összeg csökkenésével járna (támogatásának 1250 eurót meghaladó részét elveszíti). Őket falugazdászaink személyesen felkeresik, hogy szakértelmükkel segítsenek kiválasztani a számukra legkedvezőbb támogatási formát. A rendszerhez a csatlakozási határidő augusztus 15. Az idei évre vonatkozóan eddig az időpontig jelezhetik a gazdálkodók kilépési szándékukat is.

„A nagy ötletek a szívből fakadnak”

A nyelvi, történelmi és kulturális hasonlóság révén a spanyolok először latin-amerikai országokkal vették fel a kapcsolatot, aztán 1953-ban már német, brit, francia, marokkói és svájci fiatal szakemberek is részt vettek részt a versenyen. Egy évre rá meghatározták a nemzetközi verseny szabályait, a német és svájci delegáció pedig a spanyol szervezésnek köszönhetően ismerkedett meg a duális szakképzési rendszerrel. Érdekesség, hogy az 1958-as világkiállítás alatt tartották meg a 7. Nemzetközi Szakképzési Versenyt (NSZV) Brüsszelben. Az ötlet okkal hasonlítható össze Pierre de Coubertin kezdeményezésével, az újkori olimpiai mozgalom elindításával: „a nagy ötletek a szívből fakadnak”.

KM-NYZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában