Helyi közélet

2015.08.18. 07:39

Otthon pörkölt, a menzán köles, avagy „aki nagyon válogatós, az nem éhes”

Nyíregyháza, Penészlek, Rozsály - A rántott hús halála: ősztől több zöldség, gyümölcs, tej- és teljes kiőrlésű gabonatermék kerül az asztalra. A település- és élelmezésvezetők igyekeznek megfelelni a rendeletben foglaltaknak. Ugyanakkor félő, hogy még több diák és pedagógus fogja lemondani a tízórait, ebédet.

Nyíregyháza, Penészlek, Rozsály - A rántott hús halála: ősztől több zöldség, gyümölcs, tej- és teljes kiőrlésű gabonatermék kerül az asztalra. A település- és élelmezésvezetők igyekeznek megfelelni a rendeletben foglaltaknak. Ugyanakkor félő, hogy még több diák és pedagógus fogja lemondani a tízórait, ebédet.

Többször elhalasztották annak a közétkeztetésről szóló rendeletnek a megvalósítását, ami leginkább arról a passzusáról híresült el, hogy eltünteti a sótartót az iskolai menzák asztalairól.

Szigorú előírások

Eredetileg már tavaly szeptembertől egészségesebben kellett volna főzni a gyerekekre, majd 2015. január elseje lett az új céldátum. Végül csak a mostani iskolai tanévtől kezdve, szeptembertől válnak ellenőrizhetővé a rendeletben foglalt szigorú előírások – így a közétkeztetési szolgáltatók is ettől az időponttól kezdik e szerint adagolni a hozzávalókat. Szakemberek szerint a halogatás miatti hosszú felkészülési idő ellenére drasztikus lesz az őszi váltás.

Az soha nem volt kérdés, hogy az egyre inkább elhízással küzdő gyerekek érdekében lépni kell, csakhogy egy sor olyan kérdés adódik, ami nem oldható meg azzal, hogy egy rendeletben felsorolják, miből hány gramm legyen az ebédben. Ezek egy része ráadásul nem egészségügyi-táplálkozási dilemma: például, ha a szülő otthon továbbra is hagyományos, hizlaló ételekkel eteti a gyereket, nehéz lesz átszoktatni a bulgurra, a pedagógusnak pedig szintén jó példával kellene elöl járnia, amihez sok esetben sem kedve, sem elegendő információja nincs.

Rozsályon az önkormányzat már bevezette a „reformkonyhát”, ami azt is jelenti, hogy megvásároltak egy programot, ami számolja a kalóriákat.

A sport ugyanolyan fontos

– Sómentesen főzünk, teljes kiőrlésű kenyeret adunk a gyerekeknek, valamint egyre több zöldséget és gyümölcsöt. Mivel próbaüzemen van a gyümölcsfeldolgozónk, így cukormentes, százszázalékos gyümölcsleveket fognak inni a diákjaink. Sok mindent saját magunknak termelünk meg, ez biztonságot ad a jó minőségű alapanyagok tekintetében. Szerintem nem kell annyira félni a zsírtól, nem biztos, hogy károsabb, mint a pálmaolaj, ami megannyi margarin alapanyaga, és a zsír miatt még erdőket sem irtanak – mondta lapunk érdeklődésére Sztolyka Zoltán polgármester, s hozzátette: nem biztos, hogy az ajánlások minden elemét tudják majd teljesíteni, de törekedni fognak rá.

– Sajnos, nagyobb gond a testmozgás hiánya. Tornatermek építése és bővítése is ugyanolyan fontos lenne, mint a reformkonyha. Hiányzik a jó pedagógusképzés, már a főiskolán kellene találkozzanak a leendő oktatók ezzel a szemlélettel. A jó tornatanár pedig kincs a mai világban. Sokan lenézik ezt a szakmát, pedig az egyik legnagyobb tartást a sport adja gyermekeink számára!

Penészlek polgármestere, Klenik Sándorné és az étkeztetésért felelős szakemberek már az iskolakezdés előtt – egyfajta próbaüzemként – elindítják a menzaprogramot a településen.

Megkezdődött a próbaüzem

– A gyerekeknek és a bentlakásos idősek otthona lakóinak az önkormányzati konyhán főzünk. Négy évvel ezelőtt építették, a legmodernebb konyhai eszközökkel, berendezésekkel szerelték fel, minden szempontból megfelel az új rendeletben foglaltaknak. Az ÁNTSZ is mindent rendben talált az ellenőrzések során – mutatott rá a településvezető.

– A leírásból világosan kiderül, hogy a fogásoknak hogyan, milyen alapanyagokból kell készülniük, mennyi kalóriát, vitamint, ásványi anyagokat kell tartalmazniuk. Az idősotthonban élőknek már eszerint főzünk, maguk dönthetik el, szeretnék-e sózni, cukrozni az ételt. A gyerekekkel már más a helyzet, csak remélni tudjuk, hogy elégedettek lesznek a menzával… – jegyezte meg Klenik Sándorné.

„Aki nagyon válogatós, az nem éhes”

– Érdemes lett volna alaposabban átgondolnia a döntéshozóknak az iskolai menza megreformálását – szögezte le elöljáróban Szilágyi Lászlóné, a több mint ezer főre főző, önkormányzati fenntartású csengeri Petőfi Sándor Klik-konyha élelmezésvezetője.

Elmondta: az elmúlt tanévben már igyekeztek megbarátkoztatni a gyerekeket és a felnőtteket a sótlanabb, kevésbé édes, ám annál egészségesebb ételekkel és italokkal, az új ízvilág azonban finoman fogalmazva nem aratott sikert.

– Félő, hogy még több diák és pedagógus fogja lemondani a tízórait, ebédet, és aki teheti, az otthoni kosztra szavaz vagy a boltban, pékségben vásárol majd magának harapnivalót. Az ingyen étkező rászorulóknak nem kell a gyümölcs, a párolt zöldség, a főzelék, csak tésztát és húst ennének, de nekünk kötve van a kezünk. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy aki túl sokat válogat, és kukába hajítja az almát, kenyeret, valójában szerintem nem éhes – mondta a vezető.

KM


Aki azt gondolja, hogy olyan tudósításokat olvasunk (írunk) majd a sajtóban a szeptembertől életbe lépő menzareform után, mintha a Roxfortban járnánk, Harry Potter sulijának legendás vacsoráin, akkor bizonyára hatalmasat téved. Matyasovszki József jegyzete. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában