Helyi közélet

2015.08.03. 11:50

Pecások a „pontyoson” Kisvárdán

Kisvárda - Augusztus a nyár utolsó hónapja. A többi hónaphoz hasonlóan többféle népi elnevezése is van, mint Kisasszony hava, Újkenyér hava, Kánikula napja, de Nyárutónak is hívják - nem véletlenül. Természetesen ebben a hónapban is vannak meglepő szokások, babonák.

Kisvárda - Augusztus a nyár utolsó hónapja. A többi hónaphoz hasonlóan többféle népi elnevezése is van, mint Kisasszony hava, Újkenyér hava, Kánikula napja, de Nyárutónak is hívják - nem véletlenül. Természetesen ebben a hónapban is vannak meglepő szokások, babonák.

Augusztus az év nyolcadik hónapja a Gergely–naptárban, és 31 napos. Nevét a híres római császárról Augustus Octavianusról kapta. A 18. századi nyelvújítók szerint az augusztus: hévenes. A népi kalendárium Kisasszony havának nevezi. Augusztus a jeles napok, babonák, hiedelmek, és a különböző szokások hónapja.

Körbe a „pontyoson”

Augusztus második napjának délelőttjén, 25–28 fok körüli hőmérsékletben sétálni indultam a természetbe. Mint mindig az utam a vár mögötti „pontyos” tó és környékét szemléztem. A tóparton horgászok, akik kikapcsolódni és pihenni vágynak, s mérgelődnek, hogy nincs kapás. Pedig az időjárás, a tó vize, mely az elmúlt hónapok nagy meleg frontja miatt több mint egy fél métert apadt, alkalmas a halfogásra. Az itt pecázók kölcsönösen kicserélik egymással a „titkos” tapasztalataikat. Kísérleteznek, hogy még sikeresebb legyen a fogás. A horgászok mindig kitalálnak valamilyen újdonságot az eredményesebb fogás érdekében. A természet a táj változatossága, az élővilág apró meglepetései pihentetik, s újabb élményekkel gazdagítják az embert. A most itt horgászók, szívesen etetik a kis vadkacsacsoportot, s gyönyörködnek ügyességükben, ahogy elkapják a vízbe szórt eledeleket. Másutt a virágok, cserjék s futó növényzet színvilága csodálkoztatja el a természetben sétálót. A méhek különös vándorlása, virágról virágra. A partmentén ülő horgászok türelme, s néhol feszült vállalkozása is lenyűgözi a természetben sétálót. De vannak akik, már az utánpótlásról is gondoskodnak. Itt már az unoka is „pecázik”. A 4. számú főúton haladó gépjárművek zaja is hallatszik a közelben horgászoknak. A belső csatorna vízfolyását már benőtte a mocsári növényzet. Békés a táj. Egyes horgászoknál a szerencse is párosul a türelemmel. Az alig háromórás természetbeni séta alatt Dagonya Zoltán egy kétkilós és egy két és fél kilós pontyot fogott, míg Szoták József pedig egy kétkilósat. A többieknek majd legközelebb sikerül, hiszen bíznak a fogási szerencséjükben.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában