Helyi közélet

2015.08.27. 10:54

Tálcán kínált templomút

Vámosoroszi - A szatmári térségben ékszerdobozokat csodálhat meg a nagyközönség.

Vámosoroszi - A szatmári térségben ékszerdobozokat csodálhat meg a nagyközönség.

Úton-útfélen népszerűsíti a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. a Középkori templomok útja kiállítást. Legutóbb Hajdúszoboszlón ugrottak fejest a turisták tengerébe.

A strand nyári bejáratánál lévő Szent István Parkban csodálkoztak rá az arra járók, hogy mennyi kincset rejt a Felső-Tisza vidéke. Legközelebb a Szatmárnémeti Partiumi Magyar Napok rendezvényén állítja fel a standját napjaink „templomos rendje”.

Az újságírókkal tunningolt study tour szatmári élményzuhatagának cseppjei azóta sem száradtak fel. Akit a jó sorsa bármikor Vámosorosziba terel, ki ne hagyja a Tapolnok patak partján fekvő, alig több mint 550 lelkes település református templomát, melyet a Báthoryak építtettek. Ez a família számít Szabolcs és Szatmár vármegyék legnagyobb templomépítő és politikailag is legfajsúlyosabb családjának. A XV. században, késői gótikus stílusban épült szentély különlegessége a pingált árkádrendszer, valamint Ádám és Éva bűnbeesésének története naív festményen.

– A fejlesztéseknek köszönhetően látogatóbarát lett a templomunk. Vagyis ha bárki belép, és körbenéz, majd tesz néhány lépést, az információs pultnál rengeteg hasznos információval szembesülhet úgy, hogy közben nem szól senkihez. Egyébként pedig a látvány önmagáért beszél – állapította meg Végh Endre, Vámosoroszi polgármestere.

A portya során Seszták Oszkár megyei közgyűlés elnöke megjegyezte:

– A Középkori templomok útja az a szegmens, amely nem a tömegturizmust célozza meg, hanem a kulturális turizmusra fogékony embereket szólítja meg. A megyei önkormányzat a kezdetektől fogva üdvözli és támogatja a komplex programot, ami Szabolcs-Szatmár-Beregben egy erőtől duzzadó értékmentő folyamat.

A Vámosoroszihoz közeli Nagyszekeresen a lápvidék egyik utolsó lenyomata található. A Gőgő-Szenke patak által ölelt szigeten épült a református műemléktemplom. A középkori boltozata valamikor az újkorban elpusztult. Nem építették vissza a boltsüvegeket, mely az eredeti boltozat részei voltak. A szakrális térben döbbenetes a szembesülés: a települést hajdanán a tatárok feldúlták, felégették, a templomba menekülőket pedig megölték. Az 1717-es dúlás az 1241-es tatárjáráshoz hasonlított – amerre jártak Batu kán kései utódai, mindent felgyújtottak, a mozdítható javakat elhurcolták, a munkaképes embereket rabszíjra fűzték, a templomokba menekülőket legyilkolták. Nagyszekeres poraiból támadt fel, és patinás ékessége a Középkori templom útjának.

KM-LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában