Helyi közélet

2015.08.13. 19:17

Volt diákjai köszöntötték 75. születésnapján Markovics Józsefnét

Kisvárda – Markovics Józsefné, Böske, Erzsó 75. születésnapját ünnepelte szerdán délután Kisvárdán. 

Kisvárda – Markovics Józsefné, Böske, Erzsó 75. születésnapját ünnepelte szerdán délután Kisvárdán. 

Szerdán délután családi ünnepséget rendeztek Kisvárdán a Vár utcában. A család már megünnepelte az édesanya 75. születésnapját. Ez a mostani nem egy szokványos köszöntés volt. Markovics Józsefné (sz: Kriczky Erzsébet) 1940. augusztus 1–én született Császlón. Böske, Erzsó ünnepelte 75. születésnapját, akinek eddigi életútja igazán gazdagnak mondható.

Évtizedek a szürtei középiskolában

Böske 1963–ban végzett az Ungvári Egyetem matematika–fizika szakán. Első munkahelye, mely egyben az utolsó is, Szűrte magyar nyelvű középiskolájában, ahol –férjével Józseffel– együtt harminc évet tanítottak. Közben esti iskolákban is folytatta padegógusi tevékenységét. Szabad idejében pedig az Ungvári Rádió magyar nyelvű adásának is állandó külsős munkatársa lett. A három évtizedes pedagógusi munkássága alatt több ezer gyermek ismerte és szerette meg tőle a számtan és a fizika rejtelmes világát.

Kisvárdára költöztek

Markovicsék közel negyed százada (1991–ben) költöztek végleg Magyarországra, Kisvárdára. Gyerekei Budapesten és környékén élnek gyerekeikkel. Közéleti tevékenységük bizonyítéka Kisvárdán is, hogy aktív részesei a helyi nyugdíjas klub foglalkozásainak mind a mai napig. De Böske Budapesten is aktív életet él. A VIII. kerületben, már harmadik ciklusban képviselője a Nemzetiségi Önkormányzatnak. Tanítványai nagyon szerették pedagógusukat, hisz sokan a pedagógusi pályát választották. Ez a születésnapi köszöntő is az Ő ötletük volt. A személyes köszöntéseken több kárpátaljai településről itt voltak a régi diákok, Nagyrozvágyról, Szűrtéről, Téglásról, Rátról, Munkácsról, de Németországból is érkezett tanítványa a születésnapi köszöntőre. A világ több országából telefonon üdvözölték –Ausztriából, Izraelből, New Yorkból– szeretett tanárnőjüket ezen alkalomból. De ez a telefonos kapcsolat amúgy is állandó. Ezzel a családias ünnepléssel tették emlékezetessé Böske „néni”, a pedagógus 75. születésnapját.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában