2015.09.19. 10:44
A tiszadadai menza elsőként kapta meg az ellenőröket
Szabolcs-Szatmár-Bereg - A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai megkezdték a konyhák ellenőrzését. Bár Tiszadadán számítottak a látogatásra, mégis hideg zuhanyként érte őket a NÉBIH laborautójának látványa. De mit találtak? És melyik konyha következik?
Szabolcs-Szatmár-Bereg - A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai megkezdték a konyhák ellenőrzését. Bár Tiszadadán számítottak a látogatásra, mégis hideg zuhanyként érte őket a NÉBIH laborautójának látványa. De mit találtak? És melyik konyha következik?
Magyarországon évről évre növekszik a túlsúly és az elhízás gyakorisága a gyermekek körében. Ez a negatív trend a felnövekvő generáció egészségi kilátásait nagymértékben rontja, hiszen a világszerte járványszerű méreteket öltő gyermekkori túlsúly és elhízás összefüggésbe hozhatók a korai halálozással, a szív- és érrendszeri betegségekkel, a cukorbetegséggel, a mozgásszervi problémákkal.
Állomány, íz, illat
Mint lapunkban is beszámoltunk róla, lejárt a határidő, szeptemberben már minden közüzemi konyhán a „reform” jegyében kell készíteni az ételeket. Az előírások betartásának ellenőrzését meg is kezdték szeptemberben az illetékesek a közüzemi konyhákon. A szakemberek az elsők között ellenőrizték a tiszadadai önkormányzati konyhát.
– Az ellenőrzés nem ért bennünket váratlanul, ugyanakkor mégis hideg zuhanyként ért bennünket, amikor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laborautója megjelent nálunk, hiszen még javában tart nálunk is a könyvelőprogram aktualizálása, a gyártmánylapok átírása az új, korszerűbb ételek összetevőinek tükrében – mondta el érdeklődésünkre Tarnai László, Tiszadada élelmezési menedzsere.
A NÉBIH szakemberei Budapestről, Miskolcról és Nyíregyházáról érkeztek. Elsődleges szempont volt számukra az aznapi ebéd tálalása, amit a külső megjelenés, az étel állománya, íze, illata alapján vizsgáltak.
Tiszadadán aznap fejtettbableves készült zöldséges változatban, a második fogás temesvári aprópecsenye volt zöldséges spagettivel. A szakácsok ezeket az ételeket először készítették el az Emmi-rendelet előírásainak megfelelően, így érdeklődve és izgalommal várták az ítészek értékelésének eredményét.
Tiszadada elkötelezte magát a helyi mezőgazdasági termékek előállítása mellett, így szinte mindent megtermelnek a mezőgazdasági közmunkaprogram keretében a konyha számára. A száraztésztát is már itt helyben gyártják, tyúk- és tojásfarmjuk van, nemrégiben kezdtek a sertések hizlalásába is.
A friss alapanyagok helybeli, szakszerű feldolgozását az ellenőrök is nagyra értékelték, a konyhán készült menüsor kiválóan megfelelt minősítést kapott.
KM-MML