Helyi közélet

2015.09.19. 10:44

A tiszadadai menza elsőként kapta meg az ellenőröket

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai megkezdték a konyhák ellen­őrzését. Bár Tiszadadán számítottak a látogatásra, mégis hideg zuhanyként érte őket a NÉBIH laborautójának látványa. De mit találtak? És melyik konyha következik?

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai megkezdték a konyhák ellen­őrzését. Bár Tiszadadán számítottak a látogatásra, mégis hideg zuhanyként érte őket a NÉBIH laborautójának látványa. De mit találtak? És melyik konyha következik?

Magyarországon évről évre növekszik a túlsúly és az elhízás gyakorisága a gyermekek körében. Ez a negatív trend a felnövekvő generáció egészségi kilátásait nagymértékben rontja, hiszen a világszerte járványszerű méreteket öltő gyermekkori túlsúly és elhízás összefüggésbe hozhatók a korai halálozással, a szív- és érrendszeri betegségekkel, a cukorbetegséggel, a mozgásszervi problémákkal.

Állomány, íz, illat

Mint lapunkban is beszámoltunk róla, lejárt a határidő, szeptemberben már minden közüzemi konyhán a „reform” jegyében kell készíteni az ételeket. Az előírások betartásának ellenőrzését meg is kezdték szeptemberben az illetékesek a közüzemi konyhákon. A szakemberek az elsők között ellenőrizték a tiszadadai önkormányzati konyhát.

– Az ellenőrzés nem ért bennünket váratlanul, ugyanakkor mégis hideg zuhanyként ért bennünket, amikor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ­(NÉBIH) laborautója megjelent nálunk, hiszen még javában tart nálunk is a könyvelőprogram aktualizálása, a gyártmánylapok átírása az új, korszerűbb ételek összetevőinek tükrében – mondta el érdeklődésünkre Tarnai László, Tiszadada élelmezési menedzsere.

A NÉBIH szakemberei Budapestről, Miskolcról és Nyíregyházáról érkeztek. Elsődleges szempont volt számukra az aznapi ebéd tálalása, amit a külső megjelenés, az étel állománya, íze, illata alapján vizsgáltak.

Tiszadadán aznap fejtettbableves készült zöldséges változatban, a második fogás temesvári aprópecsenye volt zöldséges spagettivel. A szakácsok ezeket az ételeket először készítették el az Emmi-rendelet előírásainak megfelelően, így érdeklődve és izgalommal várták az ítészek értékelésének eredményét.

Tiszadada elkötelezte magát a helyi mezőgazdasági termékek előállítása mellett, így szinte mindent megtermelnek a mezőgazdasági közmunkaprogram keretében a konyha számára. A száraztésztát is már itt helyben gyártják, tyúk- és tojásfarmjuk van, nemrégiben kezdtek a sertések hizlalásába is.

A friss alapanyagok helybeli, szakszerű feldolgozását az ellenőrök is nagyra értékelték, a konyhán készült menüsor kiválóan megfelelt minősítést kapott.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában