Helyi közélet

2015.09.22. 07:30

Behívót kapnak az önkéntesek - viszik a megyei tartalékosokat is?

Nyíregyháza, Budapest - A tömeges migrációs helyzet miatt mintegy ötszáz önkéntes tartalékos katonát hívtak be. Szerettük volna megtudni, hogy a félezer behívott önkéntes műveleti tartalékos katona közül mennyien érkeznek majd Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, továbbá hogy hol és milyen feladatokat látnak el.

Nyíregyháza, Budapest - A tömeges migrációs helyzet miatt mintegy ötszáz önkéntes tartalékos katonát hívtak be. Szerettük volna megtudni, hogy a félezer behívott önkéntes műveleti tartalékos katona közül mennyien érkeznek majd Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, továbbá hogy hol és milyen feladatokat látnak el.

Benkő Tibor vezérezredes elmondta: név szerint, meghatározott beosztásokra hívnak be önkéntes műveleti tartalékos katonákat, elsősorban olyanokat, akik korábban katonaként szolgáltak. Azokat a feladatokat látják majd el (járműszerelés, élelmezési nyilvántartás stb.), amelyek most magukra maradtak, hiszen a hivatásosok nagy része a Határozott fellépés 2015 gyakorlaton, illetve az ideiglenes biztonsági zár kiépítésében vesz részt.

– A laktanyákban ugyanakkor nem állhat meg az élet, mert a honvédségnek számos más feladata is van – hangsúlyozta a tábornok.

A behívottak zöme az adott helyőrség közelében él, így naponta hazajárhat majd. Aki ezt nem teheti meg, azt a laktanyában helyezik el. 2012. január elseje óta, amióta működik az önkéntes műveleti tartalékos szolgálat, folyamatosan hívják be a tartalékosokat, jelenleg mintegy négyszázan szolgálnak így, a napokban pedig félezer embernek kézbesítik a behívóparancsot.

Egy névtelenséget kérő, korábban szerződésesként szolgáló katona lapunknak elmondta: ismeretei szerint a tartalékos rendszert úgy építik fel, hogy az leképezze a Magyar Honvédség minden vonalát, azaz a szerződéses és hivatalos állomány tagjait az önkéntesek tehermentesíteni, illetve helyettesíteni tudják, akár a logisztikai, személyzeti, étkeztetési vagy objektumőrzési területen.

Általában évi 60 napos kötelező szolgálatot kell ellátniuk a tartalékosoknak, azonban ha a helyzet úgy kívánja, akkor ez rövidebb, de hosszabb idő is lehet.

Ugyanolyan magas a mérce

Vanyur Tibor, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának vezetője a Magyar Távirati Irodának korábban azt nyilatkozta: az önkéntes tartalékosoknak is – hasonlóan a hivatásos és szerződéses katonákkal szembeni elvárásokhoz – egészségi, fizikai és pszichikai kritériumoknak is meg kell felelniük. Az önkéntes műveleti tartalékosok a Magyar Honvédség valamennyi feladatába bevonhatóak.

Felkészítő kiképzést kapnak

A tartalékosok – katonai múltjuktól függően – a szerződésük megkötése után felkészítő kiképzésre mennek. Akiknek van katonai múltjuk, azok az első évben 10, akiknek nincs, azok 25, majd évi 15 napos felkészítésen vesznek részt. Békeidőben minden önkéntes tartalékos behívható háromévente 6 hónapos szolgálatra, amely a tartalékos beleegyezésével meghosszabbítható.

Hosszabb időre elsősorban azokat a tartalékosokat rendelik be ilyen szolgálatra, akik szolgálati járandóságban részesülnek, a fiatalabbakat, akik dolgoznak vagy tanulnak, rövidebb időre, lehetőség szerint nyár környékén hívják be.

Vanyur Tibor szólt arról is, hogy az önkéntes tartalékos rendszer felállítása óta a katonák már többször bizonyították az alkalmasságukat, például a dunai árvíznél nagyban hozzájárultak a sikeres védekezéshez. Az arzénnal szennyezett területeken tiszta vizet osztottak a lakosságnak.

Műveleti és védelmi: mi a különbség?

Az önkéntes tartalékosok között megkülönböztetünk önkéntes műveleti tartalékos (ÖMT) és önkéntes védelmi tartalékos (ÖVT) katonákat.

Előbbiek a békeidőszaki szolgálatuk során pótolják a humánerőforrás-hiányokat, többek között beoszthatók huzamosabb ideje feltöltetlen beosztásokba vagy misszióban részt vevők hazai pótlására, elláthatnak időszakosan jelentkező speciális teendőket, vagy katonai szaktudásuk és civil képzettségük, illetve alkalmasságuk figyelembevételével külszolgálati feladatokban vehetnek részt. Igénybe vehetők természeti és ipari katasztrófahelyzetek elhárítására, megelőzésére.

Az önkéntes védelmi tartalékosok béke idején fegyveres biztonsági őrként a honvédség kijelölt objektumainak őrzését, védelmét látják el a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. alkalmazottjaként.

Szerettük volna megtudni, hogy a félezer behívott önkéntes műveleti tartalékos katona közül mennyien érkeznek majd Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, továbbá hogy hol és milyen feladatokat látnak el. A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya későbbre ígért tájékoztatást.

KM, MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában