Helyi közélet

2015.09.09. 17:11

Búcsú az éjszakai munkától a Tescóban

Nyíregyháza - A KASZ, azaz a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete tiltakozik és kollektív munkaügyi vitát kezdeményez a Tescónál, mivel a vállalat bejelentette, hogy januárig megszünteti az éjszakai munkavégzés jelentős részét a hazai áruházaiban.

Nyíregyháza - A KASZ, azaz a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete tiltakozik és kollektív munkaügyi vitát kezdeményez a Tescónál, mivel a vállalat bejelentette, hogy januárig megszünteti az éjszakai munkavégzés jelentős részét a hazai áruházaiban.

A szakszervezet szerint az intézkedés mintegy 4 ezer munkavállalót érint, akik közül 350-en eddig kizárólag éjszaka, míg több mint 3500-an éjszaka és nappal is dolgoztak. A csak éjszaka foglalkoztatott munkavállalók esetében az éjszakai pótlék elvesztése több mint 20 ezer forint nettó keresetcsökkenést eredményezhet. A Kereskedelmi Dolgozók Szakszervezete (KASZ) szerint az éjszakai pótlék elvesztése miatt a munkavállalók nagy valószínűséggel távozni kényszerülnek a cégtől, hiszen többségük családi vagy anyagi okok miatt választotta a foglalkoztatásnak ezt a formáját.

Növekszik a bérfeszültség

Azok a munkavállalók, akik többműszakos munkarend keretében végeztek éjszakai munkát, kb. 3 ezer forint nettó keresetcsökkenésre számíthatnak az intézkedés következtében, ami a kereskedelmi szakma alacsony bérszínvonala mellett szintén megterheli a családi költségvetést.

A Tescónál amúgy is alacsonyak a bérek, hiszen a munkavállalók kicsit több mint egyharmadát szakmai bérminimumon foglalkoztatja a cég. Nem elég, hogy a keresetükből eltűnt a vasárnapi pótlék, még az éjszakai pótlék lehetőségét is elveszik tőlük. Ezek mind olyan tényezők, amelyek tovább növelik a dolgozók közötti bérfeszültséget.

A KASZ határozott álláspontja, hogy az intézkedés bevezetésével a munkavállalók érdekei nem sérülhetnek, a nappalra átszervezett munka nem mehet a forgalom, a vásárlók kiszolgálásának, és ezáltal a munkavállalók értékelésének rovására.

Természetesen megkerestük a Tesco-Global Áruházak Zrt.-t is, szerettük volna megtudni, hogy ez a megyében hány dolgozót és hogyan érint. Az alábbi választ kaptuk a sajtóosztálytól.

Egyszerűbben, hatékonyabban

„A Tesco folyamatosan keresi a lehetőségeket arra, hogy működését egyszerűbbé és hatékonyabbá tegye, és a vásárlók számára jobb kiszolgálást nyújtson. 2009-től Magyarországon 35 boltunkban már átálltunk a nappalos árufeltöltésre, 2013-tól kezdődően pedig közép-európai szinten is további 100 boltunkban alakítottuk át a működést. A mostani átállás ennek a folyamatnak része. A kereskedelemben a nappali árufeltöltés egy elterjedt és általános működési rend Magyarországon, minden versenytársunk hasonlóan működik hosszú évek óta.

A Tesco az egyik utolsó cég volt, amely még alkalmazta az éjszakai árufeltöltést. A cikkekben említett 4000-es számba minden olyan a kolléga beletartozik, akik az elmúlt hónapokban akár csak egyszer is dolgoztak éjjel, de akik alapvetően nappalosak, így őket jelentős bércsökkenés nem érinti. Az októbertől januárig négy fázisban történő átállás közvetlenül csak 350 munkavállalónkat érinti; a Tesco célja, hogy a szakszervezetekkel egyeztetve olyan megállapodásra jusson, hogy számukra a vállalaton belül más munkalehetőséget biztosíthasson. A kizárólag éjszakai műszakban dolgozók esetében a jövedelemkiesés havonta 18–20 ezer forint körüli; őket kompenzációban részesítjük.”

A sajtóból értesültek

– Nem tudunk hivatalosan semmit, mi is a sajtóból értesültünk erről – nézett össze két dolgozó az egyik vidéki város Tesco áruházában. Árut pakoltak éppen, a félig üres polcokon rendezték át az árut, s ugyanezt láthattuk más részlegen is. Göngyölegek, halomra rakott csomagolóanyagok között egy-két vevő válogatott. – Ez csendes nap, van idő pakolni, rendet tenni az áruk között – jegyezte meg egyikük. Nem, ez még nem az éjszakai műszak megszüntetésének hozadéka, hiszen az csak októbertől lesz esedékes, ők így értesültek a hírekből. Azt nem tudták, hogy hány munkatársukat érinti az átszervezés.

KM


Budapest, 2015. szeptember 7., hétfő (MTI) - Az októbertől januárig tartó időszakban az éjszakai műszak megszüntetése, ezzel a négy fázisban történő átállás a nappali árufeltöltésre közvetlenül 350 munkavállalót érint a Tescónál; a cég a szakszervezetekkel való egyeztetések során olyan megállapodásra szeretne, hogy az érintetteknek a vállalaton belül más munkalehetőséget biztosíthasson - tájékoztatott a Tesco-Global Áruházak Zrt. az MTI megkeresésére hétfőn. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában