Helyi közélet

2015.09.18. 07:59

És azt tudta, hogy Szabolcsban látták az utolsó élő sárkányt?

Kék - A szabolcsi X-akták különös fejezete: de vajon élnek-e még sárkányok a megyében?

Kék - A szabolcsi X-akták különös fejezete: de vajon élnek-e még sárkányok a megyében?

Kevesen tudják, de az utolsó sárkányészlelés Magyarországon a XX. század elején volt, mégpedig Szabolcs megyében, azon belül is Kéken: Daskó András helyi lakos a saját szemével látta a bestiát átrepülni az égen, amikor egy nagy vihar hazakergette a rétről a disznókat.

A Magyar néprajzi lexikon erről így emlékezik meg: "felsőteste fekete felhőbe volt burkolva, farka a földet söpörte, szele százados fákat tördelt ki, a felhőből alázúduló víztömeg elsodorta a gyereket a rábízott jószággal együtt, az apraja oda is veszett."

Ez persze az utolsó feljegyzett magyarországi észlelés, Angliában nem olyan rég láttak sárkányt, mi több, egy gyanúsan számítógépes animációra emlékeztető videón meg is örökítették a hüllőt - talán épp Szabolcsból jött és munkát keres:

Egy biztos, semmi előítélet, de a lexikon "kéki mesemondóként" hivatkozik Daskó Andrásra. De vajon élnek-e még sárkánygyíkok a megyében? Vagy jobb helyet találtak ők is, mint a fecskék? Ki tudja, lehet a mai napig itt élnek a Nyírségben a tűzokádók velünk - csak sose nézünk elég magasra.

Van egy jó sztorija, amivel ön is duzzaszthatja a szabolcsi X-aktákat? Látott ufót, sárkányt, vagy megye III-as focilabdát tojásnak néző rézf*szú baglyot? Ossza meg velünk - az Igazság a Nyírségben van!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában