Helyi közélet

2015.09.26. 16:29

Jótevőjük előtt tisztelegnek Nyírkarászon

Nyírkarász - Dankó István amerikai leszármazottai is megtisztelik a rendezvényt.

Nyírkarász - Dankó István amerikai leszármazottai is megtisztelik a rendezvényt.Különleges, átadóünnepséggel egybekötött emléknapot rendeznek Nyírkarászon szeptember 28-án, hétfőn 10 órától. Az eseményt leginkább az teszi különlegessé, hogy két olyan felújított épületet is átadnak, amelyeknek a falán Dankó István tiszteletére helyeznek el emléktáblákat.

Az „amerikai barát”

A néhai Dankó István 12 éves korában hagyta el Nyírkarászt, illetve Magyarországot, és Amerikába utazott a szülei után, ahol előbb szénbányában, majd a Ford Motor-gyárban dolgozott. Feleségével Papp Juliannával két gyermeket neveltek, Istvánt és Darlene-t. Saját üzletet nyitottak 1947-ben „Danko Bar” néven, mellyel megalapozták jövőjüket, és gondtalanul élhettek. Mivel Dankó István igazgatója volt a William Penn Magyar Biztosító Társaságnak, valamint részese volt a magyar Szent Koronát hazakísérő csoportnak is, 1970-ben a lányával Magyarországra jött.

Egész életében nagyon büszke volt magyar származására, ezért úgy gondolta, hogy adományokkal segíti azt a közösséget, amelyből származott. Dankó István végakarata az volt, hogy adományát olyan épületek felújítására használja fel az önkormányzat, mely nagyban elősegíti a gyerekek fejlődését – a kicsiktől a nagyokig –, s hozzájárul a település népességmegtartó képességének javulásához. Így újult meg Dankó István adományainak köszönhetően Nyírkarászon az óvoda és a művelődési ház.

Hintókkal, fogatokkal

A jeles eseményen a település díszvendégei lesznek a néhai Dankó István Amerikából hazalátogató leszármazottai, akik édesapjukhoz hasonlóan maguk is bőkezűen segítették Nyírkarász felemelkedését.

Az ünnepi műsor, illetve a két épületet összekötő útvonalon felvonultatott ünnepi díszmenet a Bürkös Zenekarral, hintókkal és fogatokkal az illusztris vendégek előtti tiszteletadást is kifejezni hivatott. Az ünneplő közönséget és az amerikai látogatókat 10 óra 45 perckor Szalmási József, Nyírkarász polgármestere köszönti majd, s ezt követően kezdetét veszi a színes műsorkavalkád, amelyben az óvodások mellett Bata Hajnalka népdalénekes, a Debreceni Gyöngyösbokréta Népi Együttes, Nagyidai Gergő színművész, s a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola Táncművészeti Tagozata szórakoztatja a jelenlévőket.

KM

Ezek is érdekelhetik