Helyi közélet

2015.09.05. 08:45

Ma még teljes erőbedobással lehet vidorogni

Nyíregyháza - Szuper volt a Supernem! Igen, igen, minden jó véget ér egyszer, de ma még keményen lehet tolni a Vidort. Este jön a BandAdriatica!

Nyíregyháza - Szuper volt a Supernem! Igen, igen, minden jó véget ér egyszer, de ma még keményen lehet tolni a Vidort. Este jön a BandAdriatica!


Programok – SZEPTEMBER 5., SZOMBAT

Kossuth tér - színpad

19:00 Budapest Klezmer band

Kossuth tér - színpad

20:30 Bandadriatica (Olaszország)

Kossuth tér

09:00 - 13:00 Electrolux VIDOR futóverseny, benne Kaláka Koncert

Kossuth tér

15:30 VIDOR az egész (bel)város

Kossuth tér

15:30 - 19:00 Utcazenészek

Kossuth tér

16:00 Tengertánc

Móricz Zsigmond Színház - Nagyszínpad

19:00 Vidám Kísértet

Krúdy Kamara

18:00 A csemegepultos naplója

Bessenyei tér

18:40 Térzene

Városháza előtt

15:30 - 19:00 Street Comedy Show

VMKK

08:00 - 20:00 Szotyizmus - Hadron Művészeti Egyesület Kiállítása

VIDOR kert

22:30 MűSuck

Móricz Zsigmond Színház Galéria

18:30 Keleti Éva kiállítása

Móricz Zsigmond Színház Emeleti előcsarnok

18:30 Függöny mögött

Megyei Könyvtár

09:00 - 19:00 Szabadtéri Könyvtár

Megyei Könyvtár

09:00 - 19:00 „…Őrült is egy kissé…” - Karádi Nóra és Karádi Zsolt Fotókiállítása

Megyei Könyvtár

09:00 - 19:00 SORSfotók-Sipos László Kiállítása

Jósa András Múzeum

09:00 - 17:00 A Magyar Aktivizmus Rajzművészete Antal - Lusztig Gyűjtemény Kiállítása

Pál Gyula Terem

09:00 - 17:00 2014. évi képzőművészeti ösztöndíjasok bemutatkozó kiállítása

Korzó sétány és sétáló utca

15:30 Pantomimesek

Korzó sétány és sétáló utca

15:30 Karikaturisták

Korzó sétány bank előtt

15:30 - 19:00 Aszfaltakrobaták

OTP előtt

17:30 - 18:00 Zsonglőr paródia

Szabadság tér

10:00 - 19:00 Bennünk az Energia!

Mustár FM, FM 89.6

00:00 - 2400 Best of VIDOR – 13 év 100 lemez a legjobbak közül, avagy világzene minden mennyiségben a Mustár FM-en



A Dunába dobták a kulcsokat

Az Így írtok ti minden alkotása egy kidolgozott érettségi tétel.

nyíregyháza. Mit csinál a micsoda a micsodán, meddig mit csinál a micsodája? Hogy egy kicsit zavaros? Ugyan! Ez egy Petőfi-sor: megy a juhász szamáron, földig ér a lába. Játék ez, amire az irodalom rengeteg lehetőséget kínál, mint ahogy humorra, paródiára is. Ezek játszották a főszerepet az Irodalmi Kávéház szerdai összejövetelén, na és Gerliczki András irodalomtörténész, valamint a Móricz Zsigmond Színház művészei: Bende Kinga, Varga Balázs és Vaszkó Bence. Akik mindannyian azt vallják, hogy a szavaknak teremtő erejük van. Verseket idézve beszélgettek ritmusról, ami gátol, de lendít is, amivel néha küzdünk, máskor engedünk neki. Mindezt kávéházi hangulatban – a régi New York kávéházat megidézve.

A Nyugatnak saját asztala volt

A magyar irodalom egyik kultikus helye 1894-ben nyitotta meg kapuit, a legenda szerint pedig nyitáskor a kulcsokat a Dunába dobták, ezzel jelezve, hogy éjjel-nappal várják az írókat, költőket, színészeket, hírlapírókat.

A Nyugat szerkesztőségének saját asztala volt a kávéházban, amit az 1950-es évek elején bezártak, majd 1954-ben nyitottak ki újra, de már Hungária kávéház néven. Heltai Jenő állítólag ott alkotta meg a mozi szavunkat, de sok vers és novella is született a New Yorkban, írt róla Reményik Sándor és Tóth Árpád is.

A beszélgetésen szó esett Karinthy paródiáiról – Gerliczki András szerint az Így írtok ti minden egyes alkotása egy készre kidolgozott érettségi tétel –, de előkerültek Gálvölgyi János klasszikusai is.

És az is kiderült, hogy a mú­zsákra időnként bizony várni kell. Vaszkó Bence bevallotta, hogy amikor egy előadásra készülve át kellett írnia egy nem túl hosszú művet, az közel két hónapjába került, míg a szerelmének szóló versek percek alatt megszületnek. Kinga évtizedes titokról lebbentette fel a fátylat, amikor elmondta, hogy 12 évesen megharagudott az egyik osztálytársára és dühében mi mást tehetett volna? Verset írt.


Szerkesztőségi váltónk a VIDOR-félmaratonon

nyíregyháza. Hogyan kapcsolható össze a sport és a kultúra? Mondjuk úgy, hogy a VIDOR Fesztivál részeként futóversenyt rendeznek. Immár másodszor.

A tavalyi kezdeményezésnek hatalmas sikere volt, így aztán a szombati program már a VIDOR központjának tekinthető Kossuth térről indul, 9 órától. Előbb a kicsik teljesítik a Vidor-ka futás három kilométeres távját, majd jönnek a félmaratonisták a rájuk váró 21 097 méterrel. A hivatalosan az Electrolux VIDOR-félmaraton elnevezésű sportesemény jótékony célt is szolgál, hiszen a gyerekek versenyének nevezési díja teljes egészében a Beteg Gyerekekért Alapítvány támogatását szolgálja.

A félmaratoni távot nem csak egyedül, hanem kettő és négy versenyzőből álló váltókban is lehet teljesíteni. Ezt használja ki szerkesztőségünk is, amely Kelet néven, Tóthné László Orsolya, László Nikolett, Bodnár Tibor, Nyéki Zsolt összetételben és sorrendben teljesíti a távot. Célunk elsősorban a túlélés, ha ez megvalósul, akkor pedig a szintidőn belüli célba érés.

Fontos tudnivaló, hogy a futás útvonalán, a Kossuth tértől Sóstóig és vissza részleges és teljes útlezárás, valamint időszakos forgalomkorlátozás várható 9 óra és 12.30 között.


Klezmerzene is szól ma a téren

Nyíregyháza. A ma hétkor fellépő Budapest Klezmer Band előadásai rendkívüli élménnyé teszik a tradicionális zsidó zenét. Zenei átiratokat játszanak, a dallamok pedig Európa azon területeiről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt.


Forró nappal és mélykék éjszaka

Nyíregyháza. A fesztivál záró- koncertje a déli széllel érkezik, és elhozza az adriai tenger forró nappalait, mélykék éjszakáit. A fél kilenctől játszó olasz BandAdriatica fedélzetén a dalmát, az albán és a görög szigetek hangjai jól megférnek egymás mellett. Km


A Quimby nem szeretne panoptikum-zenekar lenni

Még a hatalmas belváros is szűknek bizonyult: mindenki látni és hallani akarta a Quimby-koncertet.

Nyíregyháza. Ha lehet azt mondani egy szabadtéri rendezvényre, hogy telt házas, akkor a csütörtöki Quimby-koncert többszörösen az volt! Mindenki Kiss Tibiéket akarta hallani, és a közönség nem csalódott. A jövőre 25 éves együttes frontemberét a Mustárház önkéntese, Alföldi Dániel a buli előtt kapta mikrofonvégre.

Szűk szelet a repertoárból

– Zsúfolt az év, túl vagyunk teátrumkoncerteken, több fesztiválon és egy európai turnén is. Ez utóbbinak azért örülünk, mert az egyes helyszíneken főként klubokban lépünk fel, 2–3, legfeljebb ötszáz ember előtt, és ez a 15 évvel ezelőtti önmagunkra emlékeztet bennünket.

– A színházi koncertek új színt hoznak az életünkbe, hiszen szcenikai elemek között zenélünk, más hangulatban. Ahhoz, hogy saját magunk számára se váljunk unalmassá, időnként szükség van arra, hogy mást, máshogy csináljunk. Szeretnénk izgalmasak lenni, és amikor azt érezzük, hogy leül a társaság, elkezdünk valami újat – friss dalokkal, a korábbiaktól eltérő műsorral. A Quimby repertoárja nagyon széles, ám a tévék és rádiók csak egy szűk szeletét mutatják meg az együttesnek.

>>KATT A KÉPRE A GALÉRIÁÉRT<<

Kiss Tibi szerint aki szereti a sokat hallott slágereiket, és elmegy a koncertjükre, ott megismeri a zenekar másik arcát is, nincs ezzel baj.

– Azokat a fellépéseket szeretjük igazán, ahol történik valami, hiszen ez egy esendő műfaj, itt bármi elromolhat. Minden egyes hangért meg kell küzdeni, és nincs két egyforma koncert, más a hangulat, más a környezet, a dalokon belül pedig rengeteg a lehetőség, amit persze ki is használunk.

Koncert és film

Az együttes jövőre ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, és mint kiderült, ők is sokat gondolkodnak a hogyan továbbon.

– Olyan zenéket szeretnénk írni és olyan koncerteket adni, amiket mi is nagyon élvezünk, és ha sikerül ezt megvalósítani, boldogok leszünk. Nem akarunk panoptikum-zenekar lenni, amiről lecsorog a viasz. Próbálunk még jobban figyelni az emberi kapcsolatokra, és arra, hogy mi hatan szeressük egymást. Sok tervünk van a következő évre: lesz egy nagykoncert, készül rólunk film, írunk új dalokat és írnak rólunk mások is. Ez a jövő év, de hogy mi lesz újabb negyedszázad múlva? Nem akarjuk tudni, mert túl unalmas lenne. Az élet egy főpróba nélküli színjáték, és ez így van jól.


Nyíregyháza - Nyíregyházára érkezett egy kampány keretében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kamionja, amiben ajándékok (tusoló óra, dinamós lámpa stb.) mellett különböző játékokkal találkozhattak az érdeklődők, amiken keresztül a környezettudatos magatartásra hívták fel a figyelmet. tovább »

Nyíregyháza - Für Anikó maximalista, még mosogatni is csak teljes erőbedobással tud. tovább »

Nyíregyháza - A Vidor Fesztivál újfent megihlette a karikaturistát. tovább »

Nyíregyháza - Még ki sem hevertük a fergeteges Quimby koncertet, már készülhetünk az esti Supernem bulira! Ejnye Vidor! tovább »

Nyíregyháza – Háromszor tapsolták vissza a Katona József Színház társulatát vasárnap a Két Korea újraegyesítése című Joel Pommert-előadás után. Az előadásról Kulka Jánossal beszélgettünk. tovább »

Nyíregyháza – Megérkeztek a friss Marabu karikatúrák a Vidorról – a vidorgás garantált! tovább »

Nyíregyháza – Na hol fogunk ma vidorogni? Naná, hogy a Quimby koncerten! tovább »

Lendületes volt a tegnap esti Cimbaliband koncert. Ma este a téren a Romengo és Lakatos Mónika lép fel, de emellett is számtalan érdekes program várja ma a vidorogni vágyókat! tovább »

Lovasi András szerint egyre több hazánkban a jó fesztivál. tovább »

Nyíregyháza – Garantált vidorgás: Vidor Fesztivál karikaturista-szemszögből. Marabu képei viszik a pálmát! tovább »

Hétfőn este „telt házas” koncertet adott nyíregyháza belvárosában az Ocho Macho. A hatalmas tömeg egy emberként énekelte a fiatal zenekar legismertebb dalait. tovább »

Nyíregyháza – A közönség minden poénért hálás: a VIDOR első nagyszínpadi komédiája nagy sikert aratott. tovább »

Szombaton lépett a közönség elé a kolumbiai Sidestepper, az együttes tagjait Albert Garcia Cehic a Mustárház spanyol önkéntese kapta mikrofonvégre, a beszélgetést Albert Fanni fordította magyarra. tovább »

Nyíregyháza – Aligha van olyan, a hazai fotóművészet iránt érdeklődő ember, aki ne ismerné Keleti Éva színészportréit. Az Extázis vagy a Tímár Józsefet Az ügynök halála főszereplőjeként ábrázoló alkotása minden idők leghíresebb magyar fényképei között szerepel. tovább »

Nyíregyháza – A Vidor fesztivál második napján is változatos programok – koncertek, előadások, élőszobrok, kiállítások – várták az érdeklődőket.tovább »

Nyíregyháza – Eltelt egy év, végre ismét itt állhatunk a római katolikus templom melletti színpad előtt és várjuk, hogy elkezdődjön a VIDOR. Koncertek, színházi előadások, mozifilmek, bábosok, gyerekműsorok kavalkádjára számíthatnak a megyében élők és az ide látogatók, jövő szombatig pedig annyi programot kínálnak a szervezők, hogy választani sem nagyon lehet. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában