Helyi közélet

2015.11.26. 12:11

99-es havazás - Ön emlékszik még?

Nyíregyháza - Aki átélte, biztosan nem felejti el! 1999. február 9-én és 10-én annyi hó esett, hogy csaknem az egész ország megbénult.

Nyíregyháza - Aki átélte, biztosan nem felejti el! 1999. február 9-én és 10-én annyi hó esett, hogy csaknem az egész ország megbénult. 10-én reggel 20, majd délben már 27 centiméter volt a hótakaró Nyíregyházán és a megye szinte minden pontján. A beregi részen 35 centi hó esett, három nappal később pedig már a fél métert is meghaladta a hó vastagsága. Több tucat út vált járhatatlanná, a Tiszavasvári és Nagycserkesz közötti utat közel két nap alatt tudták csak kiszabadítani a hó fogságából – az ott rekedt utasok között volt egy 9 hónapos csecsemő, egy cukorbeteg férfi és dialízisre várók is, de négy mentőautó, három tűzoltó és két rendőrautó is a veszteglők között volt. A mozgásképtelen autókat végül harckocsival húzták ki a hóból. A havazás ötödik napjára 73 település vált megközelíthetetlenné, ez a hatodik napra 25-re csökkent.

Helyenként három–négy méter magas hóakadályok alakultak ki, a mentési munkálatokba a honvédség lánctalpasokkal, kerekes harci járművekkel és mentőhelikopterekkel kapcsolódott be. A megye északi, illetve nyugati részén napokon át akadozott a kenyérellátás, a hótól elzárt településekre pedig helikopterrel juttatták el a kenyeret, gyógyszert, cukrot, a zsírt. A zord időjárás áldozatokat is követelt: többen megfagytak a hidegben, de szerencsére voltak jól végződött kalandok is. Kazárbokorból két favágó tűnt el, ám a keresésükre indult harckocsi elakadt a hóban. Másnap egy rendőrségi helikopter találta meg őket, de kiderült: kellő mennyiségű élelemmel indultak útnak, s az erdőhöz közeli tanyán húzták meg magukat. Azt üzenték szeretteiknek: ne aggódjanak értük.

A helyzet egy héttel a havazás kezdete után kezdett normalizálódni, de aki átélte, biztosan soha nem felejti el 1999 telét.

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában