Helyi közélet

2015.11.11. 12:41

Magyar ételeket kóstoltak a Zayban

Nyíregyháza - Kedden reggel többek között töltött káposzta, hurka-kolbász, tepertő illata lengte be a Zay Anna Egészségügyi Szakközépiskola auláját.

Nyíregyháza - Kedden reggel többek között töltött káposzta, hurka-kolbász, tepertő illata lengte be a Zay Anna Egészségügyi Szakközépiskola auláját. Az iskola 13. 14. 15. évfolyamos hallgatói ízlésesen terített asztalokkal, finom falatokkal várták az iskola diákjait, tanárait a tradicionális ételek kóstolására.

Az Egészségmegőrző Hét talán egyik legkedveltebb programja a már hagyománnyá vált ételkóstolás, ahol évről évre az egészséges életmód jegyében ismerkedhetnek diákjaink az étkezési szokások sokszínűségével. Idén a hagyományosnak mondott, tradicionális magyar konyhaművészetből, illetve a szatmári ételek sokszínűségéből kaptak apró ízelítőt az iskola tanulói.

Jelen volt a finom lakodalmas töltött káposztától kezdve, a hurka - kolbász, a tepertő, és hagymás zsíros kenyéren át a krumpliból készült cibere, a krumplilángos,szilvalekváros sütemény illetve kenyér mely falatokat a tél illatára emlékeztető fahéjas, gyümölcsteával, frissen facsart gyümölcslével öblíthettek le. A kulináris élményt fokozta az ízléssel megterített asztalok , a letűnt korokra emlékeztető mesélő tárgyak látványa, melyeket a fiatalok ma már csak legfeljebb nagyszüleik vagy dédnagyszüleik elbeszéléséből ismerhetnek.

Érdeklődve és sokszor hangosan nevetve csodálkoztak a konyhai hímzett falvédők felirataira melyeket "az én konyhám azért fényes, mert az uram nagyon kényes" és hasonló népi bölcseletek díszítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában