2015.11.11. 12:41
Magyar ételeket kóstoltak a Zayban
Nyíregyháza - Kedden reggel többek között töltött káposzta, hurka-kolbász, tepertő illata lengte be a Zay Anna Egészségügyi Szakközépiskola auláját.
Nyíregyháza - Kedden reggel többek között töltött káposzta, hurka-kolbász, tepertő illata lengte be a Zay Anna Egészségügyi Szakközépiskola auláját. Az iskola 13. 14. 15. évfolyamos hallgatói ízlésesen terített asztalokkal, finom falatokkal várták az iskola diákjait, tanárait a tradicionális ételek kóstolására.
Az Egészségmegőrző Hét talán egyik legkedveltebb programja a már hagyománnyá vált ételkóstolás, ahol évről évre az egészséges életmód jegyében ismerkedhetnek diákjaink az étkezési szokások sokszínűségével. Idén a hagyományosnak mondott, tradicionális magyar konyhaművészetből, illetve a szatmári ételek sokszínűségéből kaptak apró ízelítőt az iskola tanulói.
Jelen volt a finom lakodalmas töltött káposztától kezdve, a hurka - kolbász, a tepertő, és hagymás zsíros kenyéren át a krumpliból készült cibere, a krumplilángos,szilvalekváros sütemény illetve kenyér mely falatokat a tél illatára emlékeztető fahéjas, gyümölcsteával, frissen facsart gyümölcslével öblíthettek le. A kulináris élményt fokozta az ízléssel megterített asztalok , a letűnt korokra emlékeztető mesélő tárgyak látványa, melyeket a fiatalok ma már csak legfeljebb nagyszüleik vagy dédnagyszüleik elbeszéléséből ismerhetnek.
Érdeklődve és sokszor hangosan nevetve csodálkoztak a konyhai hímzett falvédők felirataira melyeket "az én konyhám azért fényes, mert az uram nagyon kényes" és hasonló népi bölcseletek díszítettek.