Helyi közélet

2015.12.29. 11:44

A gyermektáncügy követeként Kisvárdán

Kisvárda, Cigánd - „A népzene, a néptánc, a népi játékok ismerete csodálatos eszköz az avatott pedagógus kezében, a gyermekek ízlésének, testi–lelki épülésének, magyarságtudatának formálásában. Sokan és sokat tettek azért gyakran nehézségek és küzdelmek árán is, köztük a jelenkor igazi néptanítóinak egyike Nagy István pályatársam, kollégám.

Kisvárda, Cigánd - „A népzene, a néptánc, a népi játékok ismerete csodálatos eszköz az avatott pedagógus kezében, a gyermekek ízlésének, testi–lelki épülésének, magyarságtudatának formálásában. Sokan és sokat tettek azért gyakran nehézségek és küzdelmek árán is, köztük a jelenkor igazi néptanítóinak egyike Nagy István pályatársam, kollégám. Értékteremtő munkájának titka szülőföldjének szeretetében és tiszteletében rejlik. Nem tett mást, mint neves néprajtudósok, gyűjtők példáját követve megtanulta és megtanította mindazt a szépséget, ami körülvette.” – mondta róla Foltin Jolán Kossuth–díjas koreográfus.

„Alulírott Nagy István Cigánd–i lakos, református gyülekezeti tag hivatalosan kinyilatkozom és felajánlom, hogy a fejlődő Kisvárdai Református Iskolánk munkájában részt vállalok és kérek. Felajánlom, hogy az 1996/97. tanévben térítésmentesen, a szükség szerinti néhány órában tánctanítás vállalok. Kisvárda. 1996. augusztus 25.” Erre a felajánlásra az akkori esperes–lelkipásztor, Csiszár Ákos a következőket írta. „A fenti felajánlást Isten iránti hálával elfogadom és megköszönöm.”

–19 évet töltöttem a kisvárdai egyházközség fenntartásában működő művészeti iskola élén, –kezdte beszélgetésünket Nagy István néptáncpedagógus– létrehozva ezzel a református iskolában történő néptáncoktatást. Munkám folyamatos és töretlen volt még akkor is, amikor időközben elértem a nyugdíjkorhatárt. Aktív pályafutásom zárásaként szerettem volna a presbitérium és a pedagógusok kezébe adni az eltelt időszakról készült összegző kimutatást, mely kb. 30 oldalnyi szöveget és képanyagot tartalmazott. Ennek a kézbeadását a fenntartó megakadályozta.

A kezdetektől–a „Kiváló Minősítés”–ig.

Az első években minden osztályban szakkör keretében folytak a néptánc foglalkozások. Ekkor még az iskola tornatermében mutatták be néptánctudásukat az osztályok. 1998–tól a Cigándi Táncművészeti Iskola kisvárdai kihelyezett tagozataként működött 2004–ig. A tanulók játékfoglalkozásokon, néptánc alapismeretek tanulása mellett a folklórismerettel is foglalkoztak. A fellépésekhez szükséges jelmeztár kialakításában az ország egyik legismertebb jelmeztervezője, népi iparművésze Imrik Zsuzsa vett részt.

A 2004–es tanévtől kezdődően önálló intézményként kezdte meg működését a Református Alapfokú Művészetoktatási Intézmény néven.

Az alapfokú művészetoktatási intézmények 2007/2008–ban országos minősítési eljárásban vettek részt, a lefolytatott vizsgálatok eredményeitől függően a kisvárdai intézmény „Kiválóan minőnősült” minősítést kapott.

Az intézmény tanulói elsősorban az anyaiskolai és más jótékonysági rendezvényeken vettek részt. Kétévenként kulturális gálát rendeztek a néptáncos szereplőgárdával. A sárospataki „Pünkösdölő” című rendezvénynek 2005–óta minden évben résztvevői voltak, de rendszeres szereplői a dombrádi és a tokaji szüreti napoknak. Felléptek már Budapesten a Sportarénában, Vásárosnaményban, Lónyán, Biharkeresztesen, Fényeslitkén, Cigándon. Sikeres szereplést mondhatnak magukénak, 2010. június 1–7 között Bulgáriában, Balchik városában az ötvenfős együttes vendégszerepléseként.

Református Iskolák Országos Néptáncfesztiválja Kisvárdán

2002–től minden második évben megrendezték a Református Iskolák Országos Néptáncfesztiválját. Általában nyolc, tíz gyermekcsoport részvételével rendezték meg ezeket a fesztiválokat. Voltak, Budapestről, Debrecenből, Miskolcról, Hajdúnánásról, Verőcéről, Dédestapolcsányról, s lehetne még sorolni tovább a résztvevő települések neveit. Egy–egy ilyen rendezvényen az ország különböző helyeiről mintegy háromszáz gyermek vett részt. A zsűri az országos Örökség Gyermek Néptáncművészeti Egyesület vezetéségének tagjaiból állt. A kisvárdai csoportok az eddig megrendezett hét fesztiválon, több díjazásban részesültek, mint különdíjasok, arany és ezüst oklevelekkel büszkélkedhetnek.

2000 óta szinte minden évben részt vettek Berekfürdőn, a Megbékélés Házában megtartott néptánc táborokon. Néhány éve pedig már Középhuta ad otthon nyaranta a néptáncosok táborának. A szakmai ismeretek bővítését szolgálták a különböző néptáncművészeti, néptáncos programokon való részvételek. Ilyen volt legutóbb –ez év augusztusában– az erdélyi Krasznán megrendezett fesztiválon való részvétel.

Névjegy: Nagy István néptáncpedagógus.

Fotó: Nagy István.

Végzettsége: néptáncpedagógus

Munkahelyei: Cigánd-Kisvárda

Publikációi: Könyvek: „Gyermektáncközelben”, „Az iskolaügy évszázadai Cigándon”, „Cigánd öröksége”, „Fakuló emlékek nyomában” - a cigándi zsidóságról töredékesen.

Elismerései: „Kiváló Népművelő”–1980., a XII. Kállai Kettős Néptáncfesztiválon nyújtott Művészi teljesítményéért–koreográfiai díj 1987, A Magyar Kultúra Napja alkalmából a „Megye Kultúrájáért” elismerésben részesült eredményes előadó–művészeti tevékenységéért 2005–ben. Ugyancsak ez évben az „Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület” alkotói díját is megkapta. 2013 júniusában az Emberi Erőforrás Minisztérium elismerő oklevelét vehette át, a „Több évtizedes, kiemelkedő szakmai és néptáncpedagógiai munkássága elismeréseként” Balog Zoltán minisztertől.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában