Helyi közélet

2015.12.13. 19:50

A téli hideg és a fagyos szél nagyon kiszárítja a bőrünket

Nyíregyháza - Nem csupán a szabadon maradt arcot vagy kézfejet kell ápolni, hanem a test teljes bőrfelületét.

Nyíregyháza - Nem csupán a szabadon maradt arcot vagy kézfejet kell ápolni, hanem a test teljes bőrfelületét.

Nagyon száraz a bőröm, és gyakran viszket is. Mi ennek az oka, és mit tegyek ellene? – teszik fel egyre többen a kérdést, mely a hidegebb, szelesebb idő beköszöntével különösen aktuális.

Hidratáljunk télen is!

– A vastag, meleg ruhák alatt a bőr könnyebben veszít nedvességéből, de a kinti hideg vagy a szeles időjárás is szárítja a bőrt, emiatt is fokozott védelemre van szükség télen – válaszolta a kérdésre dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos. A Derma-Art Bőrgyógyászati Magánklinika tulajdonosa arra is figyelmeztetett: nem csupán a szabadon maradt arcot vagy kézfejet kell rendszeresen ápolni, hanem a test teljes bőrfelületét. Fontos, hogy naponta minimum másfél liter folyadékot igyunk – lehetőleg szénsavmentes ásványvizet, cukrozatlan zöldség- és gyümölcslevet.

– Egyre gyakoribb probléma a felnőttek és a gyermekek körében is a száraz, viszkető bőr. A megváltozott életkörülmények, a táplálkozási, tisztálkodási szokások módosulása miatt sokszor alakul ki bőrszárazság, ami gyakran viszketést okoz, emiatt egyre többször vakarózhatunk, így fokozódhat a bőr sérülékenysége. Ez főleg idősebb korban okoz problémát, ugyanis a korral amúgy is csökken a faggyútermelés, ezért az idős embereknél fokozottan figyelni kell a viszketés csökkentésére és a száraz bőr kezelésére – magyarázta a szakember.

– A száraz bőr megtisztításához a kádfürdő helyett érdemes a zuhanyzást választani, melyhez olajos tartalmú tusfürdő használata javasolt, ha mégis a kádfürdőt választjuk, akkor a száraz bőr igényli a plusz fürdőolajat – tanácsolta Beleznay Gyöngyike. Az olaj hatására a száraz bőr olajos tapintásúvá válik, de a törölközés után ez a síkos érzés megszűnik.

– A száraz bőr nem feltétlenül jelent betegséget, hidratáló tusfürdő és testápoló együttes használatával néhány hét alatt megfelelő módon visszaállítható a száraz bőr normál pH-értéke – nyugtatott meg mindenkit a szakorvos.

KM


Stressz: erősítheti az atópiás tüneteket

Az atópiás bőrgyulladás egyre gyakoribb, leginkább gyermekeken jelentkező betegség.

– Ennek alapja az immunrendszernek egy sajátos gyengesége, amit atópiás alkatnak nevezünk. Erre sok esetben jellemző, hogy az ekcéma mellett gyakrabban fordul elő asztma, szénanátha és egyéb allergiás betegség – említette Beleznay Gyöngyike.

Nagyon jellegzetes tünet az atópiás gyermekeknél tapasztalható száraz bőr és az ezzel járó viszketés. Felnőtteknél az évszakváltás mellett a stressz is erősítheti az atópiás tüneteket. Az ősszel elkezdődő hideg hónapok során belobbanhat az ekcéma is; a viszketés árt a bőr a nedvességmegtartási és az irritáló anyagokat távol tartó képességének.

– Az atópia jellemző tünetei gyakran már csecsemőkorban megjelennek, s ne feledjük: ezek kezelése orvosi feladat, ám életkortól függetlenül a betegek gyógyítása, gyógyulása érdekében otthon is sokat tehetünk. Nem mindegy ugyanis, hogy a száraz, atópiás bőr tisztításához milyen szereket használunk. Minden esetben – még a tünetmentes időszakokban is – speciális fürdető és testápoló használatát ajánljuk a bőr zsírozása, táplálása érdekében – hangsúlyozza a bőrgyógyász szakorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában