Helyi közélet

2015.12.20. 11:50

Ibrány és tizenhárom település biztonságáért felel

Ibrány - 1898-ban alakult meg az Ibrányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a 117 év alatt számos fejlődésen ment keresztül nemcsak az eszközállománya gazdagodott a tűzoltóságnak, de a vonulási területe is a környező településekkel együtt nőtt.

Ibrány - 1898-ban alakult meg az Ibrányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a 117 év alatt számos fejlődésen ment keresztül nemcsak az eszközállománya gazdagodott a tűzoltóságnak, de a vonulási területe is a környező településekkel együtt nőtt.

Idén februárban, Kató Antalt, a korábbi ibrányi tűzoltóparancsnokot, aki 15 évig szolgálta vezetőként a testületet, Birgány János váltotta.

A fiatalember, aki harminchárom éves, szakmailag felkészült, minden képesítést megszerzett, amit ma egy parancsnoktól elvárnak, vagy elvárható. Egyébként, egy véletlennek köszönhetően került a tűzoltó pályára, mert kezdetben informatikusnak készült, de a világháló rejtelme mellett az életmentés, a tűzoltás- és műszaki mentés bizonyult erősebbnek éppen a korábbi parancsnoknak köszönhetően. Ennek ellenére gazdasági informatikai képesítését is megszerezte, mert bár hihetetlen, de a két szakma összefügg a technikai vívmányoknak köszönhetően.

2004-ben került az akkor még hat fős Ibrányi Köztestületi Tűzoltósághoz. Az évek alatt végigjárta a ranglétrát, hiszen beosztott tűzoltóként kezdett, majd gépjárművezető, később szolgálatparancsnok lett, miközben megszerezte az ezekhez szükséges végzettségeket. Öt év után a fővárosban, ott is a Közép-budai Tűzőrségnél találta magát, ahol az addig megszerzett tapasztalatokat kamatoztatni tudta. Ezt követően két évig az Óbudai Tűzőrséghez hívták, ahol szerparancsnokként folytatta szakmai karrierjét.

Nagyon sokat tanultam ott is és rengeteg tapasztalatot szereztem, ezúton is szeretném megköszönni az ott megismert kollegáimnak és vezetőimnek a sok segítséget és támogatást.

Bár nagyon szerettem a fővárosban dolgozni és rengeteg új dologgal ismerkedtem meg, mégis, valahogy mindig is tudtam, hogy egyszer haza fogok jönni, mert azt gondolom, aki egyszer vidéken nő fel soha nem fogja megszokni azt a nyüzsgést, ami egy nagyvárosban van, soha nem fogja ott otthon érezni magát.

A tanulmányait Ibrányban kezdte, majd a fővárosi kitérő alatt elvégezte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Tűzvédelmi és Tűzoltó szakirányát.

Birgány János tű. főtörzsőrmester, 2014-től hivatásos szolgálatát a Nyíregyházi Tűzoltó-parancsnokságon látja el, mellette szakmai tudását közel egy éve Ibrányban parancsnokként is kamatoztatja, ahol párjával hosszú távon képzeli el az életét. Erre szükség is van, hiszen a szülővárosa mellett, tizenhárom környező település biztonságáért felel.

- Dóka Imre tű. főhadnagy -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában