Helyi közélet

2015.12.15. 10:52

Navracsics Tibor: „A restség nem tesz jót!”

Brüsszel -A Charlemagne épületében a Kelet-Magyarországnak is nyilatkozott a regionális újságírók brüsszeli látogatásán dr. Navracsics Tibor, az EB kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa. Interjú Navracsics Tiborral.

Brüsszel -A Charlemagne épületében a Kelet-Magyarországnak is nyilatkozott a regionális újságírók brüsszeli látogatásán dr. Navracsics Tibor, az EB kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa. Interjú Navracsics Tiborral.

Amikor tavaly Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterként átadta a tiszalöki kormányablakot, kijelentette: „Magyarországot csak akkor tudjuk versenyképessé tenni, ha alapvető változtatásokat eszközölünk. Az utóbbi ciklusban az oktatástól a munkaerő-politikán át a közigazgatásig mélyreható reformok mentek végbe, ezek a köz javát szolgálják. Sok olyan érdeket sértettek az újítások, amik az előző rendszerek logikájához kötődtek. Az új járási rendszer konszenzusnak örvend”. Interjú Navracsics Tiborral, az Európai Bizottság magyar biztosával.

Azóta kétszáznál is több kormányablak nyílt az országban. Navracsics Tibor az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosaként az eltelt időszakban is megőrizte nyitottságát. Az Európai Bizottság főhadiszállása, a Berlaymont mellett, a Charlemagne épületében a Kelet-Magyarországnak nyilatkozott a regionális újságírók brüsszeli látogatásán.

Mekkora súllyal bír az oktatás, kultúra, ifjúságpolitika és sport az Európai Bizottságban?

Navracsics Tibor: Nem tartom magam európai ­szuperminiszternek, viszont tény: költségvetési szempontból ez az egyik legerősebb tárca. Az oktatás az unió növekedési motorja lehet. Az Erasmus+ oktatási és képzési csereprogram az egyik legsikeresebbnek számít, fellendíti a nemzetközi diákmobilitást. A kultúra a katalizátor szerepét tölti be az innovációval, a gazdasági növekedéssel és a munkahelyteremtéssel. Meg kell teremteni a feltételeit annak, hogy a fiatalok teljes mértékben részt tudjanak venni a társadalmi életben és a demokratikus folyamatokban – bármilyen társadalmi vagy kulturális háttérrel rendelkezzenek is. Az első biztos vagyok, akinek az elnevezésében is szerepel a sport ügye, és ennek korántsem szimbolikus a jelentősége. A sport az egyik legjobb eszköz a társadalmi integrációhoz.

Milyen stratégiai erő rejlik az oktatásban?

Navracsics Tibor: Fel kell tárni, miként ruházzunk be az európai oktatási rendszerekbe, és hogyan korszerűsítsük őket azért, hogy az oktatásból kikerülő uniós polgárok a képzettségüknek és az érdeklődésüknek megfelelő állást találjanak, illetve a gazdasági növekedés is lendületet kapjon. Elősegítjük, hogy megvalósuljanak az Európa 2020 stratégiában meghatározott oktatásügyi célok. Mindenki előtt kitárjuk az ajtót, de nem kényszerítjük rá arra, hogy belépjen rajta. Az intellektuális restség nem tesz jót! A ma oktatása a jövő gazdaságpolitikája. A központosítással, az intézményi fejlesztéssel elérhető, hogy például egy budapesti és egy nyírmadai iskola között szűküljön a különbség. Amilyen az oktatás, olyan a jövő társadalma, ezért ma az Európai Unióban az elsődleges feladat a befektetés az oktatásba.

Van visszaigazolás arról, hogy helyes az út?

Navracsics Tibor: Elképesztő tempóban változik a világ. Emlékszem, hogy amikor az ELTE Állam- és Jogtudo­mányi Karán 1990-ben lediplomáztam, még elektromos írógép, indigó és fax volt. Eltelt huszonöt esztendő, és lám, hol tartunk ehhez képest! Nemrég a svéd oktatási miniszter közölte ottjártamkor: milyen nagysze­rű az, hogy az önkormányzatokhoz kerültek náluk az iskolák. Nálunk pont a fordítottjáról beszélhetünk. A döntés helyessége hosszú távon éreztetheti majd a még kedvezőbb hatását. A ­felső­oktatás a duális képzéssel még gyakorlatiasabbá válik. Európai mozgalom szerveződik, miáltal a könyvtárakat közösségi terekké alakítjuk át.

Bő egy éve tölti be a posztját. A meghallgatása immár történelem.

Navracsics Tibor: : Alapos, minden részletre kiterjedő, tanulságos volt 2014. október elseje. Cáfoltam azokat, akik megjósolták: „biztos, hogy nem leszek biztos”. Látható, hogy ami körülöttem zajlott a kritikusok révén, az a politikai balhé része volt. Megfeleltem minden kritériumnak, büszke vagyok arra, hogy nem ajándékba kaptam a biztosi rangot.


Névjegy

Dr. Navracsics Tibor

Szül. idő, hely: 1966. június 13., Veszprém

A Miniszterelnöki Hivatal főosztályvezetője (1998-2002)

Országgyűlési képviselő (2006-2014)

Miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter (2010-2014)

Külgazdasági és külügyminiszter (2014)

Az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős tagja

(2014 óta)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában