Helyi közélet

2015.12.16. 09:30

Quaestor - Előzetesben marad Tarsoly Csaba

Budapest - Meghosszabbították Tarsoly Csabának, a Quaestor-cégcsoport vezetőjének előzetes letartóztatását, a végzés nem jogerős.

Budapest - Meghosszabbították Tarsoly Csabának, a Quaestor-cégcsoport vezetőjének előzetes letartóztatását, a végzés nem jogerős.

A Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya kedden azt közölte az MTI-vel, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság meghosszabbította T. Csaba István és M. Zsolt gyanúsítottak előzetes letartóztatását, T.-né R. Erika előzetes letartóztatását pedig megszüntette, és vele szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya különösen nagy kárt okozó bűnszervezetben elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt folytat eljárást.

A Fővárosi Főügyészség indítványozta, hogy a bíróság hosszabbítsa meg T. Csaba István és M. Zsolt gyanúsítottak előzetes letartóztatását a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítási eljárás meghiúsításának veszélye miatt, T.-né R. Erika előzetes letartóztatását pedig szüntesse meg, és rendelje el házi őrizetét.

A bíróság a 2015. március 26-tól 2015. március 29-ig házi őrizetben, azóta előzetes letartóztatásban lévő T. Csaba István és M. Zsolt gyanúsítottak előzetes letartóztatását meghosszabbította az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb 2016. március 29-ig. "T.-né R. Erika gyanúsított vonatkozásában a Fővárosi Főügyészség házi őrizet elrendelésére irányuló indítványát a bíróság elutasította, és vele szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el" - fogalmaztak.

Indokolásában a bíróság rámutatott arra, hogy a gyanúsítottak kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekményekkel gyanúsíthatóak megalapozottan, amelyeket hosszabb időn keresztül összehangoltan, szervezetten valósítottak meg. Figyelemmel erre, valamint a bizonyítottság esetén kiszabható büntetés nagyságára, T. Csaba István és M. Zsolt gyanúsítottak szökésének, elrejtőzésének veszélye továbbra is fennáll.

A bíróság hangsúlyozta azt is, hogy T. Csaba István és M. Zsolt gyanúsítottak a bűncselekmény elkövetése során magasabb szintű konspirációra törekedtek, amellyel meg tudták akadályozni a bűncselekmény felderítését, ezért megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a büntetőeljárásban

kihallgatandó emberek befolyásolásával meghiúsítanák a bizonyítási eljárást.

T.-né R. Erika személyi és családi körülményeire, továbbá az eljárás során tanúsított magatartására tekintettel a bíróság megállapította, hogy vele szemben a lakhelyelhagyási tilalommal biztosíthatóak az előzetes letartóztatással elérni kívánt célok - olvasható a közleményben.

A Quaestor-ügy három gyanúsítottjának előzetes letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság szeptember 23-án megszüntette, és házi őrizetüket rendelte el. A döntés ellen azonban az ügyészség fellebbezést nyújtott be, a Fővárosi Törvényszék pedig szeptember 29-én másodfokon, jogerősen megváltoztatta azt, így a gyanúsítottak mégis előzetes letartóztatásban maradtak.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában