Helyi közélet

2015.12.11. 09:29

Szombaton iktatják be tisztségébe a Nyíregyházi Egyházmegye új apostoli kormányzóját

Nyíregyháza - Ünnepélyes püspöki liturgia keretében iktatják be tisztségébe szombaton Szocska A. Ábelt, a Nyíregyházi Egyházmegye új apostoli kormányzóját.

Nyíregyháza - Ünnepélyes püspöki liturgia keretében iktatják be tisztségébe szombaton Szocska A. Ábelt, a Nyíregyházi Egyházmegye új apostoli kormányzóját.

Orosz Atanáz, a görög katolikus Hajdúdorogi Metropóliához tartozó Miskolci Egyházmegye püspöke csütörtökön, a nyírségi megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón elmondta, a Miskolci Egyházmegyében eddig első helynöki tisztséget betöltő 43 éves bazilita szerzetespapot Ferenc pápa október 31-én nevezte ki a metropólia legnagyobb egyházmegyéjének apostoli adminisztrátorává.

Az erről szóló pápai dekrétumot a szombati, a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyházban megtartandó szertartáson olvassa majd fel több püspök jelenlétében Alberto Bottari de Castello, Magyarország apostoli nunciusa - közölte Orosz Atanáz. Hozzátette, a liturgiát az egyházi kódex szerint Kocsis Fülöp érsek-metropolita vezeti, mellette jelen lesznek a püspökök, a szomszédos egyházmegyék papjai és az egyházközségek hívei is.

Szocska A. Ábel a Nyíregyházi Egyházmegyét eddig ideiglenes kormányzóként irányító Orosz Atanázt váltja a tisztségében. A megyés püspök a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, mivel az egyházmegyében továbbra is betöltetlen a püspöki szék, Szocska A. Ábel kormányzói beiktatása az eljárásrend szerint hivatalba lépést jelent.

Orosz Atanáz emlékeztetett: Ferenc pápa idén március 19-én rendelkezett a magyarországi görög katolikusok számára a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház megalapításáról. A Szentszék ekkor az addig egységként működő Hajdúdorogi Egyházmegyéből és Miskolci Apostoli Exarchátusból alapította meg az új nyíregyházi és miskolci központú egyházmegyéket, Kocsis Fülöp addigi megyés püspököt metropolitává nevezte ki, székhelyét pedig Hajdúdorogról Debrecenbe helyezte át. Az így kialakult Hajdúdorogi Metropóliában a Nyíregyházi Egyházmegye rendelkezik a legtöbb parókiával és hívővel.

A püspök az MTI kérdésére elmondta, a katolikus egyházfő az új apostoli kormányzót püspöki cím nélkül, de az úgynevezett Hierarchák Tanácsában való teljes részvételi joggal nevezte ki, vagyis szavazata egyenértékű a püspökökéivel.

"Feljogosít minket minden jó reményre, hogy Szocska A. Ábel jó pásztorként ismerni fogja a rábízottakat, és a rábízottaknak is nagy lesz a bizalma őbenne" - fogalmazott a megyés püspök.

Az új apostoli kormányzó céljairól szólva a sajtótájékoztatón elmondta, az elmúlt időben fejlődő és jól működő egyházmegyét szeretné még eredményesebbé tenni és továbbfejleszteni.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában