Helyi közélet

2015.12.30. 15:54

Visszatekintő - Defektgyanús fúzió

Nyíregyháza - Azt ígérték, nem fognak kevesebbet keresni, mégis így történt.

Nyíregyháza - Azt ígérték, nem fognak kevesebbet keresni, mégis így történt.

A Volán-társaságok átalakítását az illetékesek szerint a források hatékonyabb felhasználása, és az általános költségcsökkentés szándéka tette szükségessé. A fúziókat hosszú felkészülés előzte meg, amely során megalkották a foglalkoztatás új rendszerét, és egységesítették a bértáblákat. Az átalakítást kezdeményező Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a régiós központokat felügyelő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. mindvégig szem előtt tartotta, hogy a munkavállalók jövedelmi helyzete ne sérüljön. Az első döbbenet a februári fizetésosztáskor érte az embereket, amikor átnézve a bérjegyzéket, a legtöbbjük azt tapasztalta, hogy az eddigiekhez képest 20–30 ezer forinttal is kevesebbet vihetnek haza – írtuk március 25-én.

Hiányozni fog valahonnan

– A hír sajnos igaz – kezdte mondandóját Varga Tibor, a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségének elnöke.

– Mivel az ágazat bérszínvonala a nemzetgazdasági átlagtól is jelentősen elmarad, teljes mértékben egyetértünk az elégedetlenkedőkkel. Az új bérezés bevezetésével felmerült hibák az egész Volán-szakmában eltéréseket okoztak. Állítólag a különféle pótlékokat is alapbéresítették, egyszerűen nem értjük, miért kaptak mégis kevesebbet a dolgozók.

Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke már keményebben fogalmazott.

– Régiós bérszínvonalról beszélnek, de nem tudjuk, hogy az mennyi. Mivel sejtjük, hogy a többletköltség finanszírozásához sem a felügyeleti minisztérium, sem a munkáltató nem járult hozzá, összeadhatták a megyei cégek bértömegét, s önerő hiányában ebből próbálják a felzárkóztatást megoldani. Csakhogy ha valahová tesznek, az máshol hiányozni fog. Ugyanakkor ennek a logikának is ellentmond, hogy azok is panaszkodnak, akik a legkevesebbet keresték a régióban. Mindez inkább tűnik újraelosztásnak, mint felzárkóztatásnak.

Ütemterv vagy bíróság

– Konzultálni, tárgyalni, egyeztetni fogunk, s a nyilvánossághoz fordulunk, ha másképp nem megy. A mi északnyugati régiónkban folyamatosan ütjük a vasat. Elmondtuk, hogy ha nem készítenek ütemtervet a törvénytelenségek felszámolására, bíróság előtt megtámadjuk a kollektív szerződés törvénysértő szakaszait – jegyezte meg Dobi István szakszervezeti vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában