Helyi közélet

2016.01.21. 17:20

Nem a kényelmi szempontok döntenek

Nyíregyháza - Az állatorvosi hivatással ellenkezik az egészséges állatok indokolatlan elaltatása.

Nyíregyháza - Az állatorvosi hivatással ellenkezik az egészséges állatok indokolatlan elaltatása.

A Magyar Állatorvosi Kamara keddi közleménye szerint amennyiben egy állattulajdonos a láncon tartás nemrég megváltozott szabályaira hivatkozva kéri a kutyája elaltatását, akkor az állatorvosnak minden esetben javasolnia kell, hogy álljon el ettől, mert ez önmagában nem lehet elegendő ok és indok egy egészséges állat életének kioltására. Dr. Orosz Enikő nyíregyházi kisállat-specialista érdeklődésünkre elmondta: orvosként az állatok jólétének biztosítására, egészségének megóvására, helyreállítására, végső esetben pedig szenvedésük lerövidítésére esküdött fel.

– Aki magához vesz egy kutyát, 12–15 évre kötelezi el magát, és bár közbejöhetnek előre nem látott események, helyzetek, gondos gazdaként többek között úgy kell kialakítani az állat környezetét, hogy sem elszökni, sem másokat veszélyeztetni ne tudjon. A láncon tartott kutyák mozgásigényét úgy biztosíthatják, hogy naponta legalább kétszer szabadon engedik az udvaron vagy pórázon sétálni viszik. Ennek a napi ellátás, gondoskodás részének kellene lennie, máskülönben az eb kárt tehet magában vagy ­ro­ssz­ szokásokat vehet fel.

– Az állat szenvedésének lerövidítése csak megfelelő indokkal, többszöri, alapos megfontolással, az állatvédelmi törvénybe foglaltaknak megfelelően, a szakma szabályai szerint történhet. A tartósan láncon tartás elkerülése és a tulajdonos kényelmi szempontjai sem etikai, sem állatvédelmi szempontból nem indokolhatják a végleges elaltatást – a humánról nem is beszélve – jegyzete meg a doktornő.

KM-CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában