Helyi közélet

2016.02.06. 10:25

Egy lépéssel az árvíz előtt

Nyíregyháza - Nem semmi, mi mindenre képes a FETIVIZIG folyamatos hidrológiai előrejelző, modellező rendszere!

Nyíregyháza - Nem semmi, mi mindenre képes a FETIVIZIG folyamatos hidrológiai előrejelző, modellező rendszere!

Kérésünkre Lucza Zoltán, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője bemutatta a Kelet-Magyarország olvasóinak a képen látható korszerű előrejelző rendszert.

A szakember bevezetőként elmondta: napjainkban a hatékony regionális vízgazdálkodás megteremtésének igénye, fontossága világszerte felértékelődött. Az utóbbi évtizedekben – párhuzamosan az informatika fejlődésével – a korszerű hidrológiai előrejelző rendszerek módszertani eszköztára jelentős, ugrásszerű fejlődésen ment keresztül. Az automata mérőhálózatok megjelenése egészen új távlatokat nyitott a hidrológiai előrejelző és modellező rendszerek alkalmazásában.

Műhold segítségével

– A műholdfelvételek alapján igen pontos képet kaphatunk a földfelszínt burkoló növénytakaró sűrűségéről, állapotáról, a hóborítottságról, a vízgyűjtő szerkezetéről – taglalta Lucza Zoltán. – A meteorológiai radarok megadják a csapadék intenzitásának területi változékonyságát. Ezek a térinformatikai adatok, információk alkotják a korszerű előrejelző rendszerek bemenő adatait. Az ilyen modelleket nevezzük térinformatikai alapú hidrológiai modelleknek. Korunk kihívásait megértve, a FETIVIZIG ukrán partnerintézményeinek közös használatára a HYDROInform Bt. kifejlesztette a DIWA Hidrológiai Előrejelző és Modellező Rendszert.

– Ez az előrejelző rendszer voltaképpen egy korszerű, térinformatikai alapú, hidrológiai modell – magyarázza a szakember. – A vízgyűjtő összes lefolyást befolyásoló tényezőjét (domborzat, lejtés, talaj, erdősültség) és paraméterét (vízállás, csapadék, léghőmérséklet) képes elemezni és előrejelezni!

Mikor nyissuk a tározót?

A rendszer felhasználja az összes elérhető hazai, illetve külföldi adatot, legyen az távmért vagy észlelt adat. A modell felhasználja továbbá a meteorológiai radar adatait, illetve figyelembe veszi az OMSZ által 6 napra kiadott csapadék- és léghőmérsékleti előrejelzéseket. Így a rendszer segítségével még a le sem hullott, előrejelzett csapadékból is tudunk vízállás-előrejelzéseket készíteni. – Ennek óriási jelentősége lesz a védekezéshez szükséges időelőny biztosításánál és az árapasztó tározók nyitásának megtervezésekor – mutatott rá Lucza Zoltán.

– A rendszert alapvetően kétféleképpen lehet használni: előrejelző és modellező üzemmódokban. Előrejelző üzemmódban folyamatosan – óránkénti adatfrissítéssel – készít 6 napra előre hidrológiai előrejelzéseket. A folyók várható vízállása, vízhozama, a részvízgyűjtők várható csapadéka és hóvízkészlete is 6 napra előre jelezhető.

– Európai viszonylatban is egyedülálló módon, a rendszer a nagy teljesítményű szerveren teljesen automatikusan, az év minden napján, minden órában lefut. A hidrológusok feladata az óránkénti modellfuttatások értékelése, szükség esetén az érintett szervezetek riasztása, tájékoztatók összeállítása – tette hozzá.

KM–GYL

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország február 6-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában