Helyi közélet

2016.02.28. 11:08

Karamell-hangya, kakaófestészet - nyírségi cukrászcsodák a versenyen

Nyíregyháza - A megyei versenyzők remekül helytálltak a rangos versenyen.

Nyíregyháza - A megyei versenyzők remekül helytálltak a rangos versenyen.

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) Nyíregyházi Régiója a napokban szakmai kirándulásra invitálta tagjait és a gasztronómia iránt érdeklődőket a budapesti Gundel Étterembe. Tóthné Medved Zsuzsanna régióelnök lapunknak elmondta: a több mint 150 embernek munkát adó, 160 tanulónak gyakorlati helyet biztosító házat, amely a magyar vendéglátás emblematikus helyszíne, Kozma Kálmán igazgató mutatta be a látogatóknak. A szakmai kirándulás Tatán, az Olimpiai Edzőtáborban folytatódott: a Farsang Kupa Országos Gasztronómiai Bajnokságon az ország minden pontjáról érkező szakácsok, cukrászok, pincérek és pékek mérték össze szakmai tudásukat felnőtt és diák korosztályban. A megyénket képviselő versenyzők – köszönhetően felkészítő mestereiknek és kitartó munkájuknak – nagyon szép eredményeket értek el.

Már a nevük is finom

Tatáról rangos elismerésekkel tértek haza a Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Középiskola cukrásztanulói. Kollonay István és Strankula Katalin cukrászmester tanítványai közel száz versenyző között állták meg remekül a helyüket.

Földesi Csenge már másodszor szerzett aranyérmet, ezúttal kettőt is: napi készítmény és artisztika kategóriában indult, s alkalmi dísztortájával, valamint kétféle desszertjével nyerte el a zsűri tetszését. Egyik alkotásának különlegessége, hogy kizárólag fogyasztásra alkalmas anyagokból, például komoly technikai felkészültséget igénylő karamell-munkával alkotta meg a közismert mese, Z, a hangya világát. A fiatalok lelkesedését jól illusztrálja, hogy a bronzérmes Szojka Cintia például az indulás előtt hajnali fél háromkor még a tortáját díszítette. A szintén bronzérmes Liskány Petra egyebek mellett kakaófestészetben remekelt, s három festménnyel – köztük egy varázsképpel – indult.

A pályamunkák nevét hallva is mindenki megnyalja a szája szélét: Gyurkovics Patrícia például almás-mandulás dísztortát készített csokivirággal díszítve, de a tejszínes mákszelet, s a pisztáciás levendulás kupola is remekül sikerült, olyannyira, hogy ezüstéremmel térhetett haza. A lányok – akik a jövőben elsősorban a cukorvirág-készítés mesterfogásait szeretnék elsajátítani – elmondták: költséges és különleges versenymunkákat vittek a versenyre, amiket otthon szinte lehetetlen elkészíteni.

Nem száll a fejükbe a dicsőség

– Sok szép munka volt még a versenyen, és nem szállhat a fejünkbe a dicsőség. Sőt, még nagyobb alázattal kell dolgoznunk a jövőben – egészítette ki az elmondottakat Kollonay István cukrászmester, aki hozzátetette: szívesen venné, ha ők is elnyerhetnék a város figyelmét úgy, mint például a sportélet. – Jó lenne, ha valaki tenne értünk, és néha – nem feltétlenül anyagi értelemben – segítő kezet nyújtana – mondta.

Elismerések

Cukrásztanulók

Földesi Csenge (Sipkay-iskola) – napi sütemény kategória, arany minősítés, artisztika, arany minősítés

Gyurkovics Patrícia (Sipkay-iskola) – napi sütemény kategória, ezüst minősítés

Liskány Petra (Sipkay-iskola)– napi sütemény kategória, ezüst minősítés, kakaófestés, bronz minősítés

Szojka Cintia (Sipkay-iskola) – napi sütemény – bronz minősítés

Felnőtt cukrászok

Bereczki Gergő (Fehérgyarmati Bereczki Cukrászat, karamell artisztika, arany minősítés

Strankula Katalin (Sipkay-iskola) – napi sütemény, oklevél minősítés, artisztika, oklevél minősítés

Pincértanulók

Wágner Laura Dalma (Leonardo Média Akadémia, Gundel díszasztal, bronz minősítés

Felnőtt szakácsok

HuszárTibor (Korona Hotel) – ötfogásos, melegen gondolt, hidegen készített menüsor, négy sorozat finger-food hat fő részére, bronz minősítés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában