Helyi közélet

2016.02.12. 10:14

Ki(t)ettünk magunkért torkos csütörtökön

Nyíregyháza, Nyírtbátor - A féláras kedvezmény mágnesként vonzotta az éttermekbe azokat is, akiknek ez a mindennapokban luxus lenne.

Nyíregyháza, Nyírtbátor - A féláras kedvezmény mágnesként vonzotta az éttermekbe azokat is, akiknek ez a mindennapokban luxus lenne.

Több mint 600 étterem csatlakozott az idén a torkos csütörtökhöz, a néphagyományra épülő gasztronómiai akcióval kezdetét vette a Magyar Turizmus (MT) Zrt. Gasztroélmények éve.

Körképünkben annak jártunk utána, hogyan ízlett a félpénzes vendéglátás a megyénkben élőknek, s az akciónapon túlmenően milyen gyakran jutnak el az átlagos (pénztárcájú) magyar családok éttermekbe. Vajon az ár vagy a kínálat dönt, amikor választanak az étlapról? Miként próbálják megtartani, illetve bővíteni vendégkörüket a szabolcsi vendéglátóhelyek? Ezekre is kíváncsiak voltunk.

Emelt fővel dolgoztak

Huczmann Cintia, a nyíregyházi John’s Pub „torkoskodó” törzsvendége lapunknak elárulta: nem először vett részt az akcióban. – Évek óta kihasználom a lehetőséget, hogy féláron ebédelhetek ebben a kellemes, belvárosi étteremben, ahová egyébként minden héten betérek. Tegnap kivételesen nem az étlapról választottam, csak „menüzni” jöttem. Kifejezetten szeretem a magyar konyhát, de ha tehetem, új ízeket is kipróbálok.

Orosz Mihályné Edina és férje havonta legalább kétszer étteremben esznek. – Általában napközben szoktunk beülni az egyik nyíregyházi étterembe. A párom a városban dolgozik, s ha éppen erre van dolgom, együtt ebédelünk, így már csak a vacsoráról kell gondoskodnom. Az étterem, amelyre torkos csütörtökön esett a választásunk, ugyanazt a szolgáltatást nyújtotta, amit az egyszerű hétköznapokon. A felszolgálók kedvesek voltak, az étel pedig kifogástalan.

– Úgy láttam, a szokásosnál több pincér dolgozott tegnap, így lehetséges az, hogy a telt ház ellenére szinte azonnal kaptunk asztalt, és nem volt semmilyen fennakadás. Edina azt is elárulta: ő általában a hagyományos ételekre szavaz, míg férje, ínyenc lévén, szívesen kóstolgatja az idegen ízeket.

A lehető legjobb reklám

„Meghívni valakit annyi, mint felelősséget vállalni jóllétéről mindaddig, míg fedelünk alatt marad.” E gondolat szellemében fogadta vendégeit Torkos csütörtökön is a nyírbátori Kakukk Étterem, Panzió és Presszó.

A védnöki táblával kitüntetett, több szakmai elismeréssel büszkélkedő Kakukk Éttermet méltán nevezhetjük a Nyírség gasztronómiai központjának. A Báthory család tűzzománc címerei díszítik az igényesen kialakított és berendezett termeket, amelyek 300 vendéget képesek befogadni.

– Ahogyan az várható volt, csütörtök este telt házzal üzemeltünk, de egyéb napokon sincs okunk panaszra. A megye számos pontjáról, sőt, még a szomszédos Debrecenből is érkeztek hozzánk ismert és új vendégek – büszkélkedett Rácz Mihály, az étterem tulajdonosa.

– Étlapunk valamennyi fogására akadtak jelentkezők, ahogy ezt az előzetes igényfelmérésekből már sejteni lehetett, sőt, egy menyasszonyi tortás miniesküvőnek is sikerült méltó otthont adnunk. Sokan voltak kíváncsiak különleges, tájjellegű ételeinkre, így például a nyírségi gombóclevesre, Krúdy kedvencére, de kértek Báthory ínyenc szűzpecsenyét, Sóstói tekercset és Nyíri bicskás pecsenyét is. Torkos csütörtökön az alkoholmentes italokat is féláron mértük. Ez a jól kitalált országos akció nem a bevételszerzés, hanem a reklám helye, hiszen ha a vendégeink elégedetten távoznak, jó hírünket viszik, és eljönnek legközelebb is!

KM-CSA,PI

A teljes cikk a Kelet-Magyarország február 12-i számában vagy a kelet.hu-n olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában